Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHGSZ) szolidaritási nyilatkozatában támogatja a Makói Gumiipari Szakszervezetet és egymillió forintos támogatást biztosít egy esetleges sztrájksegély kifizetéséhez – tette közzé a facebook oldalán az AHFSZ. Mint írták, a Continental makói gumigyára tavaly nyáron mondta fel egyoldalúan a kollektív szerződést a telephelyen - olvasható a Világgazdaságban.

 Az egyeztetések sikertelensége miatt, az ott dolgozókat képviselő Makói Gumiipari Szakszervezet sztrájkot hirdetett.

A Continental Magyarország által az ügyben ma kiadott közlemény szerint a 2020. július elején megkezdett kollektív szerződés tárgyalások eredményeként, tavaly decemberében a vállalat a szakszervezetek felvetései alapján javaslatot tett a kollektív szerződés megkötésére. December 22- én a tárgyalások azonban megrekedtek, mert a három tárgyalásban részt vevő szakszervezet közül a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ)elzárkózott a másik két szakszervezettel és a munkáltatóval történő további egyeztetéstől.

Az MGSZ ezt követően sztrájkbizottságot alakított és február 17-re figyelmeztető sztrájkot hirdetett. A kétórás eseményen a megközelítőleg 1700 munkavállalónkból 120 fő vett részt. A Continentál még aznap egyeztetett a sztrájkbizottsággal.

Ezt követően február 20-án újabb munkabeszüntetést szerveztek, amelyen 98-an vettek részt.

Az Makói Gumiipari Szakszervezet sztrájkbizottsága következő lépésként nem kíván a kollektív szerződés tárgyalásához visszatérni. Visszajelzésében azt fogalmazta meg, hogy a sztrájk követeléseivel kapcsolatos eredmények, egy külön, Makói Gumiipari Szakszervezet és a munkáltató közötti megállapodásban kerüljenek rögzítésre.

A cég viszont mindhárom szakszervezet részére biztosítani kívánja a tárgyaláson való részvételt és az egyeztetéseket továbbra is kollektív szerződés tárgyalás keretei között kívánja folytatni, nem pedig egy külön megállapodásban.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!