Vidnyánszky Attila ugyanakkor sikerről beszél, mert állítása szerint több ember fizette be a jelentkezés díját, mint tavaly. Szerinte mostanra a hallgatók is kijózanodtak – olvasható a HVG-ben.

A felvételi vizsga jelentkezési díját befizetők számát tudjuk, ez közel 1200 fő, azaz majd hetven fővel, öt százalékkal több a tavalyi adatnál. Ez azért megnyugtató, mert igen hangos propagandát folytattak az ellen, hogy a fiatalok jelentkezzenek az egyetemre. Üzentek a drámatagozatos középiskoláknak: agitáljanak a gyerekek közt, hogy ne jelentkezzenek a Színművészetire. Ám ennek ellenére többen fognak felvételizni, mint tavaly.

Ezt nyilatkozta a Magyar Nemzet „Sikertelen a liberális támadás” című cikkében Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó kuratórium elnöke.

A számok viszont mégsem ilyen egyértelműek. Ahogy az a felvi.hu statisztikáiból látható, tavaly 1390-en jelentkeztek az SZFE-re, ehhez képest a „közel 1200” nagyjából 15 százalékos visszaesést jelentene, ugyanakkor Vidnyánszky nem a jelentkezések, hanem a jelentkezők számáról beszél, noha egy személy több szakra is jelentkezhet. (Bár a díjat szakonként kell megfizetni, így nem egyértelmű, Vidnyánszky pontosan fogalmazott-e, és valóban emberenként, nem díjanként számol-e.) Még pontosabb ugyanakkor, ha nem a tavalyi évhez hasonlítjuk a számokat, tavaly ugyanis csak 82 hallgatót vettek fel az egyetemre, idén viszont rengeteg szak indul (a tavalyi 7-hez képest 16), amelyekre összesen legfeljebb 125 hallgató nyerhet felvételt. 2019-ben voltak hasonlóak a számok: akkor 128 felvételizőt vettek fel, ekkor 2035-en felvételiztek az SZFE-re. Ehhez képest most 42 százalékos lenne a visszaesés, ha a csaknem 1200 a jelentkezések számát mutatná.

Vidnyánszky az egyetemet otthagyó és a passziválást választó hallgatókról is beszélt; ahogy megírtuk, míg 2018-ban öt SZFE-hallgató passziválta a félévét, idén 86. Erről azt mondta: „mindössze” négy fő hagyta ott az egyetemet, és „többen vannak, akik passziváltak, magyarán félévet halasztottak. Nem feltétlenül a változás miatt. Tavaly például az operatőr osztály halasztott a járvány okán, mert sem az ő szakmájukat, sem a színészmesterséget nem lehet online oktatni.” Konzekvenciaként leszűrte:

A diákok helyesen, észszerűen cselekedtek: folyatni akarják a tanulmányaikat. Tanáraik harca helyett a maguk sorsát intézik. Előre mondtam, hogy lesz egy fájó kijózanodás.

Azt is elmondta, több új tanárnak inkább nem jelentik be a nevét, mert azok „félnek, hogy megsemmisíttetnek, hogy nem lesz jövőjük. Amint nyilvánosságra kerül egy név, beindul a gépezet.” (Igaz, eddig sem hozták nyilvánosságra a tanárok neveit, azok egy-egy levél aláírásából vagy véletlenül körbeküldött dokumentumokból szivárogtak ki.)

Vidnyánszky elmondta a véleményét a Freeszfe Egyesületet megalapító tanárokról is:

Inkább megpróbálják szétszakítani az egyetemet, minthogy közösen építenék azt velünk.

Szintén hétfői hír, hogy több mint húsz oktató adta be egyszerre a felmondását az SZFE-n.

 

Forrás: HVG