A szakszervezet szerint a kollektív szerződés tavaly nyári egyoldalú felmondása óta valósággal hajszolja a dolgozókat a munkáltató – olvasható a Népszavában.

A vártnál jóval többen léptek sztrájkba ma reggel 6 órakor Makón; a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.–nél a délelőtti műszak létszámának a kétharmada, becslések szerint csaknem 300 dolgozó nem vette fel a munkát – közölte a Népszavával Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke. A délelőtti műszak kezdetétől délután kettőig tervezett munkabeszüntetéshez az úgynevezett bérelt dolgozók is csatlakoztak volna, ám ez nem jogszerű, a szakszervezet ezért őket nem vonta be őket a tiltakozó akcióba. 

A gumigyári dolgozók a kedvezőtlen munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen tiltakoznak.

A Continental makói telephelyén tavaly nyáron szűnt meg a munkabéke. Ekkor ugyanis a cégvezetés  – a koronavírus-járvány miatt szükséges intézkedésekre hivatkozva – egyoldalúan felmondta a túlmunkát is szabályozó kollektív szerződést, s ezzel gyakorlatilag szabad kezet kapott a korlátlan túlóráztatására. Ekkor sokan megváltak a cégtől, mert nem vállalták a vezetőség által egyoldalúan bevezetett új munkarendet. A szakszervezet beszámolója szerint az ottmaradtakat – mintegy 1700 dolgozót – azóta egyre jobban hajszolja a cégvezetés, mert az időközben megszaporodott megrendelést ezzel, a drasztikusan lecsökkent létszámmal is teljesíteni akarja. A Népszava információi szerint végül a gyár 85 százaléka leállt, a csoportvezetők is sztrájkba léptek. 

 

Forrás: Népszava

 

A Continental a következő kiegészítés megjelentetését kérte a sztrájkkal kapcsolatban:

Contitech Fluid Automotive Hungária Kft., Makó

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a sajtó munkatársait a makói gyárunkban szervezett sztrájk tényszerű adatairól. A 2021. február 17-re, szerdára szervezett kétórás sztrájkon 120 fő, a mai, szombati nyolcórás munkabeszüntetésen 98 fő vett részt az 1.700 munkatársunkból.

 Hornyacsek Zoltán Országos

vállalati kommunikációs vezető

Continental Magyarország Makó,

2021.02.20.

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!