Lemondanak a Damjanich utcai épület nyílt pályázat útján nyert bérleti jogáról az SZFE hallgatói, felmondott és jelenlegi oktatói, és új otthont keres a Freeszfe Egyesület. Csak a szemeszter végéig maradnak, mivel politikai fronttá vált a Damjanich utcai ingatlan. A HVG írása.

 Közösségi- és oktatási tér kialakítására keres helyszínt a Freeszfe Egyesület, miután a politikai fronttá vált hetedik kerületi épület bérleti jogáról a szemeszter végével lemond – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltás előtti szellemiségét továbbvinni hivatott, az ott felmondott és jelenleg is ott tanító oktatók, valamint a hallgatókat tömörítő Freeszfe Egyesület. Hozzátették:

a továbbra is bázisdemokratikus keretek közt működő, autonóm, független közösség döntésének célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. Kiköltözésük a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de közös reményeik szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd.

Ahogy arról beszámoltunk, a Freeszfe Egyesület február 8-án vehette át egy Damjanich utcai épület kulcsait Erzsébetváros polgármesterétől, Niedermüller Pétertől, miután egy nyílt pályázat nyerteseiként erre – havi kétmillió forintos bérleti díjjal – jogosultságot nyertek. A helyi Fidesz ugyanakkor azonnal kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, az épületet valójában egy zeneiskolának szánták, a Molnár Antal Zeneiskola pedig megdöbbenésének adott hangot. Az önkormányzat ugyanakkor azt mondta: nem született olyan határozat, amely az ingatlant nekik ítélte volna.

A Freeszfe Egyesület így másnap közölte: szolidaritásukat fejezik ki a zeneiskolával, amellyel felvették a kapcsolatot, és gondolkodnak az ügy megoldásán. Ennek folyománya a mostani közleményük az épületről való lemondásról.

„Az oktatás folyamatosságát biztosítani hivatott, valamint a vizsgaelőadások és vizsgafilmek elkészítéséről nagylelkű támogatókkal és különböző játszóhelyekkel megegyezett Várkonyi Alapítvány a szemeszter végét tűzte ki az eredetileg határozatlan idejű szerződés felbontására. Az egyesület ez idő alatt a nyilvános pályázatában is körvonalazott tervek és víziók megvalósítására alkalmas, új helyszínt keres” – írja most az egyesület.

Hozzáteszik:

A Freeszfe Egyesület tagjai, oktatók és hallgatók, a Molnár Antal Zeneiskola vezetőségével folytatott egyeztetések alapján, velük közösen bíznak abban, hogy a politikai intermezzo, amelyről mindkét intézmény a sajtóból értesült, nem volt teljesen hiábavaló: kitartó társadalmi nyomás hatására a fenntartó tankerület és az önkormányzat az eddigieknél talán intenzívebben törekszik majd egy olyan konstrukció kialakítására, mely által a zeneiskola ügye rendeződhet.

Forrás: HVG