Alkalmatlan a sztrájktörvény, ha a közszolgálatban dolgozók élni akarnak alkotmányban rögzített sztrájkjogukkal. De különösen akkor, ha az asztal túloldalán a kormány képviselői ülnek – olvasható a 24.hu-n.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) szerint lényegében ezt adta írásba a Kúria annak a jogvitának lezárásaként, amelyet a kormánnyal szemben folytattak.

A szakszervezetek a szociális ágazatban dolgozók érdekében kezdeményeztek sztrájktárgyalást 2019-ben a még elégséges szolgáltatás megállapításáról, amely a kormányzat folyamatos – és megalapozatlan – jogi aggályai miatt végül 2020 decemberéig, a Kúria döntéséig húzódott, lehetetlenné téve a sztrájkot.

A Kúria kimondta, hogy nem ért egyet az ítélőtábla korábbi jogi álláspontjával, amely szerint a még elégséges szolgáltatást a különleges jogrendre tekintettel kell megítélni, nem pedig a szokásos élethelyzetre tekintettel. A Kúria szerint ez az álláspont akkor lenne megalapozott, ha az eredeti kérelem benyújtására a járványügyi vészhelyzet időszakában került volna sor.

A döntés azt is kimondta, hogy az elégséges szolgáltatás megállapítását célzó eljárásban a kormány köteles komoly és szakmailag is alátámasztott ajánlatot tenni, az ajánlat pedig nem irányulhat a sztrájk megakadályozására.

A kormány azonban a tervezett sztrájkot illetően végleges és komoly szakmai javaslatot nem terjesztett elő, csupán az elsőfokú eljárás során tett néhány észrevételt a szakszervezetek javaslatára.

Ez a szakszervezetek szerint azt jelenti, hogy a kormány képviseletében tárgyalók, folyamatosan hibás jogértelmezésekre hivatkozva, az időt húzva, valójában egyáltalán nem akartak érdemben egyeztetni a szociális ágazatban dolgozók követeléseiről.

 Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!