49 munkanapja tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkja, ám érdemi tárgyalások azóta sem kezdődtek a munkáltatóval vagy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumával. Az egyetem polgársága most azt követeli, kezdjék meg a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal – írja a Fidelio.

“Amennyiben a párbeszéd elkötelezett híveiként kívánnak a közvélemény szemében feltűnni, úgy ne akadályozzák a dialógust, hanem vegyenek részt benne” – írják.

Az SZFE polgárainak nyílt levele:

Tisztelt munkáltató, tisztelt Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratórium!

Mi, az SZFE polgárai - oktatói és dolgozói – 2020. október 1-jén kezdtük sztrájkunkat az egyetemi autonómia visszaszerzéséért. Sztrájkunk azóta is tart, 49 munkanapja.

Sztrájkköveteléseinket világosan megfogalmaztuk, azokat a Fővárosi Törvényszék háromszor is jogszerűnek találta.

Sztrájkköveteléseink a következőek:

  1. Felszólítjuk az Alapítvány Kuratóriumát, hogy fejezze be a károkozást, a hallgatói szerződések megsértését! Ennek érdekében követeljük, hogy állítsák vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését.
  2. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.
  3. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.
  4. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).
  5. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.
  6. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.
  7. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.

Az oktatási jogok biztosának megküldött panaszunkat az ombudsman hivatala befogadta, alaposan megvizsgálta, majd jelentésében arra jutott, hogy a sztrájkköveteléseink alapját képező egyetemi autonómia súlyosan sérült egyetemünkön, amikor a félévet a kuratórium felfüggesztette. Ebből is következik, hogy az autonómiát garantálni kell az Alaptörvénnyel, az Nftv-vel., és - nem utolsó sorban - az európai felsőoktatási irányelvekkel összhangban.

Mindezek ellenére érdemi tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal mind a mai napig nem kezdett sem a munkáltató, sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma.

Ezért az SZFE polgáraiként mi – hallgatók, oktatók, dolgozók – együttesen szólítjuk fel önöket arra, hogy a sztrájkbizottsággal azonnal kezdjék meg az érdemi tárgyalásokat!

Ne bújjanak ki a felelősség alól! Ne féljenek vállalni korábbi tetteik következményeit!

Amennyiben a párbeszéd elkötelezett híveiként kívánnak a közvélemény szemében feltűnni, úgy ne akadályozzák a dialógust, hanem vegyenek részt benne!

Üljenek végre tárgyalóasztalhoz a tárgyalásra készen álló sztrájkbizottsággal!

A nyílt levél aláíróinak névsora itt olvasható.

Forrás: Fidelio