A hallgatók szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim vezetősége felismerte, hogy dokumentáltan megtartott tanórákat és kurzusokat meg nem történtnek tekinteni nem lehet. Már csak két hetet pótoltatnának, de a diákok szerint nincs mit bepótolni, hiszen az oktatás folyamatos volt – olvasható a HVG-ben.

 Új tantervi rendet készített a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatók által el nem ismert vezetése, „tekintettel az elmúlt hónapok eseményeire” – derült ki a hétvégén. Magyarázatuk szerint ez lehetővé teszi a hallgatók számára a tanév őszi szemeszterében elmaradt tanegységek utólagos teljesítését, valamint a tavaszi szemeszterre tervezett tanegységek akadálytalan felvételét és teljesítését.

Mint írták: a vonatkozó rektori utasítás szerint 2021. február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, illetve az elmaradt vizsgák is.

 A közlésre hétfő hajnalban reagáltak az SZFE hallgatói.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim vezetősége felismerte, hogy dokumentáltan megtartott tanórákat és kurzusokat meg nem történtnek tekinteni nem lehet, így már csak az általa elrendelt felfüggesztéstől számított két hét érvénytelenítéséhez ragaszkodna. A hallgatók és oktatók közössége a tanév rendjének módosítását elutasítja”

– jelentették ki.

Korábban az egyetemet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila azt közölte, hogy az egész őszi félévet érvénytelenítik. Egy kormányrendeletre hivatkozott, amely kimondja, hogy „közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó – az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett – megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa”.

Az oktatási ombudsman viszont jelezte, jogsértőnek tartja, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik. Aáry-Tamás Lajos vizsgálata szerint az egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlottak, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályozására.

A hallgatók szerint sincs mit pótolni, ugyanis a szeptember 1-jével alapítványi fenntartásúvá vált intézményben, amelynek épületeit több mint 70 napon keresztül blokád alatt tartották, folyamatosan zajlott az oktatás. Előbb személyesen, november 11-e után pedig – amikor a blokádot a járvány súlyosbodása miatt fizikailag feladták – digitális formában.

Amíg (a blokád – a szerk.) fennállt, a jelenléti oktatást nem akadályozta, ellentétben az illegitim vezetés szankcionálás céljából hozott intézkedéseivel, mint az eszközökkel felszerelt műtermek bezáratása”

– magyarázták.

Mivel a szorgalmi időszakból fennmaradó – november 27. és december 12. közötti – két hétben is maradéktalanul zajlott az oktatás,

a hallgatók és oktatók közössége értelmetlennek látja a tavaszi szemeszter meghosszabbítását, amit az illegitim vezetőség a nemlétező körülményekre és szükségtelen pótlásokra hivatkozva másfél hónappal később kezdene el és másfél hónappal később fejezne be, mint rendesen”.

Emlékeztettek, hogy november 30-án közigazgatási perben támadták meg az általuk el nem ismert kuratórium és vezetőség közös rendelkezését a tanulmányi félév felfüggesztéséről, a Fővárosi Törvényszék pedig kimondta, hogy az egyetemen az oktatás nem tekinthető felfüggesztettnek, a Neptun-rendszert – amelyet szerintük önkényesen iktatott ki a vezetőség – ezért működtetni kellene. „Az oktatók és az oktatásszervezés munkatársai mégsem kapják vissza jogosultságaikat. A vizsgaidőszak ennek ellenére ezen a héten kezdetét veszi.”

Szerintük a tanév rendjét kizárólag jogszerűen kinevezett rektori feladatokat ellátó személy módosíthatná, a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek azonban jelenleg nincs törvényesen megbízott akadémiai vezetője, a rendelkezést így az Egyetem hallgatói és oktatói semmisnek tekintik.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!