A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) valamint a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az Magyar Szocialista Párt politikusai is ellenzik a Dunaferrben hónapok óta tapasztalt folyamatos, munkavállalókat érő jogsértéseket – írja a Mérce.

A MASZSZ közleményében a kormánytól várja, hogy kötelezze a Dunaferr menedzsmentjét is a törvényesség betartására, valamint a szakhatóságok segítségét is kéri az ügyben. Ezzel együtt a pénteken kirúgott négy szakszervezeti tisztségviselő azonnali visszavételét is követeli. Kordás László, a Szövetség elnöke szerint ami a dunaújvárosi gyárban zajlik, az egy jogállamban nem történhet meg. A kormánynak ezen a ponton sürgősen be kell avatkoznia és kötelezni a céget a Munka törvénykönyve betartására. Végtelenül felháborítónak találja, hogy a cégvezetés a szakszervezeti vezetőket a szövetségi tanács előre bejelentett üléséről szó nélkül és jogtalanul kizárta a vasműből.

A Vasutasok Szakszervezete követeli, a cégvezetés olyan gyorsan vegye vissza a törvénytelenül kirúgott négy szakszervezeti tisztségviselőt, ahogyan kirúgta őket: azonnal.

A vasutasok is közleményben tiltakoznak a cég jogsértő magatartása miatt. A szakszervezet felszólítja a menedzsmentet a vállalat jogszerű működésének visszaállítására, valamint hogy azonnali hatállyal vegyék vissza a Dunaferr VS Vasas Szakszervezet négy kirúgott tisztségviselőjét. Bejelentésükben felhívják a figyelmet a szakszervezeti szolidaritásra, és kijelentik, támogatják  Dunaferr Vasas Szakszervezet jogszerű követeléseit.

Szabó Zsolt, Dunaújváros  Párbeszédes alpolgármestere a kormánytól várja a választ. Közleményében úgy fogalmazott, mivel közvetlenül 4500, közvetve pedig több mint 10 ezer ember és család sorsa múlik a Dunaferr jövőjén, a vállalat ügye nem helyi, hanem nemzetgazdasági kérdés. A képviselő felszólítja a kormányt, hogy az önkormányzat és a helyi lakosok bevonásával keressenek megoldást a problémára.  Közleményében kifejtette, hogy a Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz a Dunaújváros felterjesztésében szereplő pontokkal kapcsolatban.

Dunaújváros másik ellenzéki alpolgármestere, a DK-s Mezei Zsolt is kiáll a vállalat dolgozói mellett. Úgy véli a  szakszervezeti vezetők kirúgása az utolsó csepp volt a pohárban, mióta a cég tulajdonosi érdekcsoportok háborújának kereszttüzébe került.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese Facebook posztban kommentálta helyzetet, amiben elfogadhatatlannak nevezte a cég dolgozóival szemben tanúsított magatartását.

Kálló Gergely Dunaújváros Jobbikos országgyűlési képviselője szintén Facebook posztban üzent Orbán Viktornak, hogy csatlakozzon a Vasmű dolgozóinak küzdelmébe.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet korábban már levélben fordult a kormány tagjaihoz a Dunai Vasmű munka törvénykönyvet sértő magatartása miatt. A Mérce már többször is beszámolt a Vasmű körüli hónapok óta tartó helyzetről. A cégnek ugyanis szeptember 30. óta nem volt igazgatósága, valamint felügyelőbizottsága. Ebből kifolyólag folyamatos belső csatározások zajlanak a vezetőségben, miközben a dolgozók bére harmadik hónapja késik. Ráadásul az állandó belharcok akár a társaság kényszertörléséhez is vezethetnek, amely katasztrofális következményekkel járhat a gyár működése szempontjából.

A cég által tanúsított arrogancia a szövetségi tanács előre bejelentett pénteki ülésén csúcsosodott ki, melyről kizárták a szakszervezeti vezetőket. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Mércének így nyilatkozott a történtekről;

„Értjük, hogy vannak nehézségek, értjük, hogy vannak tulajdonosi viták és hiszünk is mindenkinek, de a törvény azt mondja, hogy be kell engedni a választott tisztségviselőt. Ebből mi sem tudunk engedni.”

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!