A Dunaferrtől kirúgott szakszervezetis tisztségviselők azonnali visszavételét is követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség – írja a 24.hu.

A MASZSZ közleményben jelentette be: elvárja a kormánytól, hogy kötelezze a Dunaferr menedzsmentjét a törvényesség betartására.

Elfogadhatatlannak tartja a Dunaferrnél hónapok óta zajló jogtalanságok sorát, a szakszervezet üldözését, s azt a hatalmi arroganciát, amelyet stílusában, viselkedésében is megenged magának a munkavállalókat képviselőkkel szemben – olvasható a közleményben.

A MASZSZ a tagszervezetei és az általa képviselt munkavállalók nevében is tiltakozik a Dunaújvárosi vasműben hetekkel ezelőtt kialakult törvénytelen helyzet ellen, amelynek legújabb fejleménye az volt december 11-én az elnökség tagjait kizárták a gyárból, négy szakszervezeti tisztségviselőt pedig azonnali hatállyal kirúgtak.

Kordás László, a MASZSZ elnöke leszögezte:

Az, ami a dunaújvárosi gyárban zajlik, jogállamban nem történhet meg. A kormánynak ezen a ponton közbe kell avatkoznia, köteleznie kell a cégvezetést a jogszerű működésre és a Munka törvénykönyve betartására, hogy elejét vegye újabb törvénytelenségeknek.

Kordás László felháborítónak tartja, ahogyan a munkavállalók képviselőivel bánik a cégvezetés: miközben szó nélkül és jogtalanul kerítésen kívülre rekesztette a munkavállalók képviselőit, a dolgozóknak írt levélben az egyik tulajdonosra utalva minősíthetetlen hangnemben „ukrán hordák oldalán” állóknak titulálta őket.

Kultúrállamban ilyen nem történhet meg. Nem engedhetjük, hogy megtörténjen. Már csak azért sem, mert ahol a szakszervezetről így beszélnek, és így bánnak a vezetőség tagjaival, nem remélhetnek jobbat maguk a munkavállalók sem, akik éppen most maradtak védtelenül a Dunaferrnél

– érvel az elnök, aki közölte, hogy a MASZSZ a szakhatóság, a munkaügyi felügyelet figyelmét is felhívta a cégnél tapasztalt jogsértésekre.

Szabó Zsolt a Párbeszéd elnökségi tagja, Dunaújváros alpolgármestere szintén elfogadhatatlannak tartja a szakszervezeti vezetők menesztését. Szabó szerint a Dunaferr dolgozói az elmúlt tíz évben a munkahelyük megtartása érdekében folyamatosan mondanak le egyes juttatásaikról, azzal a feltétellel, hogy azokat később megkapják. A dolgukat nehezíti, hogy a cég augusztus közepén felmondta a kollektív szerződést, amely többletjuttatásokat tartalmazott a dolgozók számára, október óta pedig a fizetésüket, illetve a béren kívüli juttatásaikat sem időben kapják meg.

Hosszabb ideje kérdéses a Dunaferr jövőbeni sorsa, ezáltal Dunaújváros és térségének sorsa is, hiszen a vállalat a térség meghatározó foglalkoztatója, közvetlenül 4500, közvetve pedig több mint 10 ezer ember és család sorsa múlik a Dunaferr jövőjén.

Szabó közölte: ez nem helyi, hanem nemzetgazdasági kérdés. Ezért Dunaújváros önkormányzata felterjesztéssel élt a magyar kormány felé, hogy az önkormányzattal együtt a helyben lakók bevonásával keressenek megoldást. Így a városi közgyűlés – a társaság nehéz pénzügyi helyzete miatt – felkérte a kormányt: biztosítsa a társaság munkavállalóinak teljes munkabérét 2020. december 31-ig, valamint nemzetközi kapcsolataikat felhasználva vegyék fel a kapcsolatot az orosz tulajdonossal a helyzet rendezése érdekében. A kormányzat ettől elzárkózott, magára hagyta a térséget, magára hagyta a dolgozókat.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!