Az egyetem sztrájkbizottsága szerint a Fővárosi Ítélőtábla harmadszor mondta ki: minden sztrájkkövetelésük és így a sztrájk maga is jogszerű – olvasható a HVG-ben.

Közleményt adott ki csütörtök este a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkbizottsága. Az intézmény oktatói a kezdetektől fogva sztrájkolnak, de úgy, hogy "közben kínosan ügyelünk az oktatás és a hallgatók jogainak sérthetetlenségére".

Mostani közleményükben azt írták, hogy immár hatvannégy napja, hogy sztrájkba léptek az egyetemi autonómia visszaállításáért.

Hatvannégy napja sztrájkolunk úgy, hogy közben kínosan ügyelünk az oktatás és a hallgatók jogainak sérthetetlenségére. Hatvannégy napja készülünk rá, hogy a sztrájktárgyalások végre elkezdődnek. Hatvannégy napja, hogy sem a munkáltató, sem a fenntartó, sem az alapítói jogokkal rendelkező minisztérium nem teljesíti törvényi kötelezettségét: nem ül le velünk tárgyalni. Ehelyett újra és újra a bíróságon támadja meg a sztrájkot, vitatva annak jogszerűségét"

– írták.

A sztrájkbizottság szerint a hatvannégy sztrájknapból hatvanegy érdemi tárgyalások helyett jogi csatározással telt. "Máig, hiszen kezünkben van a Fővárosi Ítélőtábla legújabb végzése, mely most már harmadszor állapítja meg, hogy minden sztrájkkövetelésünk és így a sztrájkunk is jogszerű".

A magyar jog szerint akkor érvényes egy sztrájkkövetelés – írják még, hogy – ha az a dolgozók gazdasági és szociális körülményeinek fenntartását, javítását célozza. "Az SZFE sztrájkjának jogszerűsége mellett tehát azt is kimondta a bíróság, hogy az akadémiai függetlenségért, a művészi és tudományos munka szabadságáért folytatott küzdelem igenis jogszerű, hiszen ezek az értékek alapvetőn határozzák meg mindannyiunk munkakörülményeit" – áll a csütörtök esti tájékoztatásban. Hozzáteszik: az ítélőtábla végzése ellen fellebbezésnek helye nincs, így "jogszerű sztrájkunkat jogszerűen folytatjuk".

Felszólítjuk a munkáltatót és a fenntartót a sztrájktörvény betartására, a tárgyalások megkezdésére"

– zárul a sztrájkbizottság közleménye.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!