Megtiltotta a belső levelezési rendszer „kommunikációra való” használatát, ezzel határozottan akadályozza a munkavállalók elektronikus úton történő tájékoztatását a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.- írja közleményében a makói gyár dolgozóit is képviselő Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ). A Mérce írása.

A GSZSZ elnöke, Radics Gábor beszámol róla, hogy a gyárban megalakult sztrájkbizottság egyeztetést kezdeményezett a  munkabeszüntetés részleteiről a cégvezetéssel, miután a szakszervezet mostanáig hiába várta, valóra váltja-e a körülmények javítására tett ígéreteit.

Radics szerint egyáltalán nem véletlen, s főleg nem meglepő, hogy a cégvezetés a sztrájkegyeztetés hírére szinte azonnal körlevélben közölte a szakszervezeti vezetőkkel és az üzemi tanács tagjaival, hogy a már húsz éve működő belső levelezési rendszert ezentúl nem használhatják a dolgozók tájékoztatására, „mivel annak célja és funkciója nem összeegyeztethető a vállalat belső kommunikációs tevékenységével, illetve gyakorlatával”. A levélben leszögezik azt is, hogy a tisztségviselők a saját csatornáikon, és a faliújságon, illetve személyesen továbbra is elérhetik a munkavállalókat.

A XXI. században a faliújság, mint korszerű hírközlési csatorna az ajánlata egy világhírű cég kis helyi vezetőjének

– jegyzi meg az elnök.

Radics szerint erősen aggályos az is, hogy a cégvezetés éppen a járvány idején kényszeríti a tagjaikkal való személyes kapcsolattartásra a szakszervezeti vezetőket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, miután a szakszervezet és a munkáltató között hosszú hónapok óta nem született megegyezés, a gyár alkalmazottainak túlnyomó többsége írásban is kijelentette, hogy kész részt venni egy tiltakozó megmozduláson.

A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában a cégvezetés nyáron egyoldalúan felmondta az addig érvényben lévő kollektív szerződést, aminek köszönhetően most kontroll nélkül emelheti a túlmunka mértékét – amit a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) szerint meg is tesz. A szakszervezet közleménye szerint a munkáltató a járvány első hullámában „végtelenül lecsökkentette” a létszámot, ezzel párhuzamosan pedig a megmaradt dolgozóknak előre ki kellett venniük az összes szabadságukat és pihenőjüket.

A gyárban egy hónapja alakult sztrájkbizottság, akkor a cég közleményben reagált az erről beszámoló hírekre. A közlemény a vállalat elkötelezettségét hangsúlyozza a kollektív szerződés megújításának kérdésében, mivel fontos, hogy „a szerződés által szabályozott munkaviszonyra vonatkozó jogok és kötelezettségek tartalma és annak gyakorlása, továbbá a szakszervezet és a munkáltató együttműködésének hatékonysága is maximálisan hozzájáruljon a vállalat jövőbeli sikeréhez és fenntarthatóságának biztosításához.” Emellett azonban a cég a rugalmasságot is növelni szeretné, hogy a váci és makói telephely eltérő adottságait hatékonyabban lehessen kezelni.

Emlékezetes, hogy a munkaidőkeret két évre történő kibővítését a második rabszolgatörvénynek keresztelt rendelet tette lehetővé, melyet a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva hirdetett ki, majd júniusban emelt törvényi erőre. A törvény lehetővé teszi a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelését. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke októberben az  Alkotmánybíróságon támadták meg a jogszabályt.

A járványhelyzet idején a Continental makói gyáregysége többször is felhívta magára a figyelmet a vezetőség kirívóan dolgozóellenes intézkedéseivel. Ennek egy része volt az, hogy minősíthetetlen munkakörülményeket teremtettek a gyárban: lezárták vagy elvitték a közös helyiségekből a hűtőszekrényeket, így az otthonról hozott uzsonnák, ebédek egész nap a 30 fokra forrósodott üzemben aszalódtak. Bezárták az öltözőket és a zuhanyzókat is, így a nehéz fizikai munkát végző gumigyárosok a piszkos, izzadt, esetleg fertőzött munkaruhában mentek haza.

A Contitech-et emailben kerestük, hogy reagáljon a szakszervezet állításaira és hogy megtudjuk, mi indokolta az érdekvédelmi szervezet által kifogásolt lépéseket. Válaszukkal cikkünket frissítjük!

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!