Több óvodában megtiltották a szülőknek, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva otthon tartsák egészséges gyermekeiket, míg más intézményekben ezt gond nélkül engedélyezik, sőt van, ahol kifejezetten kérik is – értesült a Népszava.

A Népszavának több szülő és óvodapedagógus is beszámolt a különböző gyakorlatokról. Van, ahol rugalmasan kezelik a szülői kérelmeket, máshol – gyakran a hároméves kortól kötelező óvodába járásra hivatkozva – mérlegelés nélkül elutasítják azokat. Néhány helyen (például Ózdon, Miskolcon) a fenntartó önkormányzat biztosítja az otthonmaradás lehetőségét. Van olyan óvoda is, ahol csak a délelőtti foglalkozásokat tartják meg.

– Mi tudunk olyan esetről is, amikor az óvodavezető annak ellenére is ragaszkodott ahhoz, hogy a kisgyermek óvodába járjon, hogy iskolás testvéréről tudni lehetett, járványügyi megfigyelés alatt van

– mondta Kővári Tamás szülő, aki egy online petíciót is indított, hogy a kötelező óvodába járás szabályait függesszék fel a járványügyi veszélyhelyzet idejére. Hangsúlyozta: az eddigi intézkedéseket – a maszkviselést, a távolságtartást, a higiénés szabályokat – az óvodákban szinte lehetetlen betartani, ezek az intézmények ideális terepei a koronavírus terjedésének. Ezt a járványügyi statisztikák is alátámasztják: egy hét alatt szinte megháromszorozódott azoknak az óvodáknak a száma, ahol rendkívüli szünetet kellett elrendelni covid-megbetegedések miatt. Hétfőn 222 óvoda volt zárva – eddig még egyszer sem volt ilyen magas ez a szám.

A Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke szerint ha egy szülőnek lehetősége van arra, hogy otthon tartsa óvodáskorú gyermekét és így óvja a fertőzés veszélyétől, az óvodának ezt meg kell engednie.

Verba Magdolna kiemelte: az egészség védelme a legfontosabb, nincs olyan jogszabály, ami ezt felülírná. Szerinte az óvodavezetőknek nem kellene központi utasításokra, rendeletekre várniuk.

– Ha néhány gyermek otthon marad, azzal a mi helyzetünk is könnyebb lesz, délután például az ágyakat sem kell olyan szorosan egymás mellé rakni

– mondta Verba Magdolna, hozzátéve: a helyzet így is elég kockázatos.

 Az óvodákban sincs kiterjedt kontaktkutatás, rendszeres szűrés, holott a kisgyermekek tünetmentes hordozók lehetnek. Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten jelentette be, hogy a pedagógusokat, köztük az óvodapedagógusokat is rendszeresen tesztelni fogják, de hivatalos részletek továbbra sem ismertek. Az Index annyit tudott meg, hogy orvostanhallgatók tesztelhetik a pedagógusokat. Megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: az intézmények vezetői adhatnak felmentést a gyerekeknek. A tanárok tesztelésével kapcsolatban azt írták: a logisztikai előkészítés még zajlik, a kormány a későbbiekben nyújt átfogó tájékoztatást.

Otthon maradhatnak a krónikus beteg tanárok

A koronavírus szempontjából releváns krónikus betegségben szenvedő, és ennek alapján adókedvezményre jogosult pedagógusok kérésükre online oktathatnak, ha erre szakmailag képesek – közölte hétfőn Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Erről hétfőn küldtek értesítést az iskoláknak. – A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezt augusztus óta kéri, nem értjük, miért csak most került rá sor – nyilatkozta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás. Elmondta azt is, a szakszervezet már 14 olyan pedagógusról tud, aki koronavírus-fertőzést követően halt, közülük 11-en krónikus betegek voltak. Szerinte aggodalomra ad okot, hogy az államtitkár azokat a krónikus betegeket említette, akik betegségük miatt adókedvezményre jogosultak, ám sokan – például a magas vérnyomásban szenvedők vagy a rákos betegségből felépülők – nem tartoznak ebbe a körbe.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!