A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületei hétfőtől zárva tartanak, a tanév 2021. február 1-től folytatható, addig oktatási tevékenység semmilyen formában nem végezhető az intézményben. Mások mellett erről döntött pénteken az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriuma – írja az infostart.hu.

Mint írták, a 2020/2021-es tanév első félévében felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód. Az alapítvány kuratóriuma felkérte az egyetem vezetését, hogy az intézkedések végrehajtásához szükséges intézkedéseket tegyék meg, az egyetemi polgárokat megfelelően tájékoztassák és intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévekben lehetőség szerint biztosítsák.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet megbénító blokád miatt az egyetem vezetése immár több mint egy hónapja nem tud bejutni az egyetem létesítményeibe. Emiatt felelős döntéseket hozni csak korlátozottan tud, az oktatás tényleges folyamatait, a létesítmények rendeltetésszerű működését ellenőrizni nem tudja

- áll a körlevélben, amelyet Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár írt alá.

A dokumentum megfogalmazása szerint az egyetem működésének konszolidálása érdekében tett tárgyalásokat a hallgatók és az oktatók elutasították. Kiemelték, hogy a fenntartói döntések a hallgatók jogviszonyának fennállását nem érintik, nem eredményezik a hallgatói jogviszonyok szünetelését vagy megszűnését. Szintén nem érintik az intézkedések a hallgatói munkaszerződéseket és a Diákhitel-szerződéseket. A hallgatók szociális és tanulmányi ösztöndíjait a vonatkozó szabályok keretei között utalják ki.

Az egyetem épületei 2020. november 9. napjától 2021. február 1. napjáig oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak. A kollégiumi ellátására jogosult azon hallgatók számára, akik lakhatásukról átmenetileg nem tudnak gondoskodni, indokolással előterjesztett kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít

- írták.

Arra is kitértek, hogy a hallgatókat 2021. február 1-ig térítésidíj-fizetési kötelezettség nem terheli, a már teljesített befizetések visszajárnak vagy a hallgató választása szerint - amennyiben a február 1-el kezdődő félévre bejelentkezik - a megismételt félévre írják jóvá. A 2020. február 1-től induló félév megszervezését Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes koordinálja.

Az SZFE alapítvány kuratóriuma döntéseiről tájékoztatja az Oktatási Hivatalt is.

Péntek este az SZFE hallgatói arról tájékoztatták közleményben az MTI-t, hogy az innovációs és technológiai miniszter nem fogadta el meghívásukat a jövő szerdai egyeztetésre. Közlésük szerint Palkovics László arról tájékoztatta a hallgatókat levélben, hogy "a kormány politikai célok helyett szakmai célokat igyekszik szolgálni azzal, hogy a színvonalas színház- és filmművészeti oktatás biztosítására rendelkezésre bocsátja a szükséges költségvetési forrásokat. Ennél nagyobb mértékben nem kíván beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe sem".

Forrás: Infostart

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!