A kuratórium úgy döntött, hogy a tanítás november 1-je után a home office szabályai szerint zajlik az egyetemen – írja a Népszava.

 Nincs valódi indok a fenntartó részéről az oktatás felfüggesztésére – közölték a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói az SZFE HÖK Facebook-oldalán.

Alulírottak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói, kijelentjük, hogy a higiéniás, a tűz- és balesetvédelmi szabályok érvényesítésében az illetékes szakemberekkel felelősen együttműködünk, a fertőtlenítő takarítás mindhárom épületben megtörtént. Az oktatás a tanév kezdete óta megfelelő ütemben zajlik - ennek ellenőrzésére minden hivatalos információ rendelkezésre áll

– olvasható a közleményben.

Azt írták, hogy az Oktatási Hivatal ellenőrzési eljárásához szükséges összes adatot határidőre összeállították, az újonnan kinevezett kancellár azonban hetek óta gátolja annak továbbítását.

Az internet lekapcsolásával, a termek lezárásával, az értelmetlenül hosszú őszi szünet ürügyén a hallgatók és oktatók kitiltatásával, és most az oktatás felfüggesztésével a vezetés és a fenntartó minden jogszerűtlen eszközt megragad akkreditált egyetemi oktatásunk akadályozására

– jegyezték meg.

Hozzátették, hogy ennek ellenére folytatják a munkát, mert tanulni és tanítani akarnak.

Pénteken jelent meg az intézmény honlapján a fenntartó Színház- és Filmművészeti Alapítvány közleménye, miszerint átmenetileg felfüggeszti az SZFE-en folyó oktatást az új kuratórium. Eszerint a blokád miatt az új vezetők nem tudják elfoglalni hivatalukat, érdemi módon nem látnak rá az oktatásra, ez pedig ellehetetleníti a felelős döntések meghozatalát. Szintén ugyanekkora problémának tartja a testület vezetője a tűz-és balesetvédelmi szabályokhoz való hozzáállást a hallgatók által elfoglalt épületrészeken. 

Az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése. Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE épületeiben nem valósíthatók meg

– indokolták a döntést.   Az állítólagos szabályszegésekről a kuratórium tájékoztatta az Oktatási Hivatalt is, amely a vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére szólította fel az egyetemet. Ezért a helyzet tisztázásig szünetel az oktatás, november 1-e után a home office szabályai szerint folyik tovább a munka.

Forrás: Népszava