Csütörtök reggel petíciót adtak le a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, Parragh Lászlónak címezve, hogy az álláskeresési járadék folyósítási ideje emelkedjen három hónapról hatra. A petíciót 11 ezer ember írta alá, átadásának aktualitását az adta, hogy ma  új elnököt választ a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Jó eséllyel Parragh László eddigi elnök viszi tovább a vezetést – írja a Mérce.

Az „Azonnali segítséget a munkanélkülieknek!” című kérvényt az aHang civil szervezet indította, az aláírók személyes történeteiket is megoszthatták, hogy nekik miért lenne fontos az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítása.

A munkaalapú társadalom számunkra azt is jelenti, hogy az évek, évtizedek alatt befizetett járulékainkból támogatást is kapjunk, ha krízisbe kerülünk. Az állásukat ezekben a pillanatokban is elvesztő emberek mire fizették munkaerő-piaci járulékaikat, ha nem arra, hogy egy ilyen válságos időszakban segítő kezet kapjanak a magyar államtól?

– teszi fel a kérdést a petíció szövege.

Az aHang sajtótájékoztató és performansz keretében adta le a petíciót az Iparkamara épületében: Hajdú Gergő, a szervezet kampányigazgatója három malacperselyt tört össze, melyben különböző szövegek voltak. Az első perselyben két Parragh-idézet volt, az első május 6-ai, ekkor az Iparkamara elnöke kijelentette az álláskeresési járadékkal kapcsolatban, hogy „Amint lehetőség lesz rá, kellő időben megtesszük a megfelelő lépéseket a helyzet rendezésére.” A második idézet október 22-ei, Parragh ekkor már arról beszélt, hogy „Semmilyen ráhatásom nincs erre az ügyre, a véleményem ezzel kapcsolatban nem változott.”

A második perselyben az álláskeresési járadék hosszának nemzetközi összehasonlítása volt, melyből kiderült, hogy az egész EU-ban nálunk a legrövidebb az álláskeresési járadék, a fejlett világ legszűkmarkúbb ellátása a miénk. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte, hogy a jogosultság megszerzéséhez három éven belül 365 nap munkaviszony kell, és az álláskeresési idő másfél év átlagosan, tehát ilyen szempontból sem méltányos a magyar járadék.

Az utolsó persely egy álláskereső történetét tartalmazta, aki sclerosis multiplexben szenved. A levélíró elmondása szerint rehabilitációs ellátásban részesül, ami csak a gyógyszereit fedezi. A koronavírus-járvány miatt először fizetés nélküli szabadságra küldték korábbi állásából (egy munkaerő-közvetítő irodában dolgozott az elmúlt 3 évben), majd elbocsátották. Ezt követően hónapokra bevétel és munka nélkül maradt, két hónap intenzív álláskeresése alatt egyetlen interjúra hívták be. „Mivel betegsége miatt nem vállalhat el gyári, fizikai, álló munkát, ezért választhat: vagy továbbképzi magát, vagy fizeti a rezsit és az élelmiszert” – írja az aHang közleménye.

A sajtótájékoztatón Hajdú Gergő emlékeztetett Orbán Viktor kijelentésére, miszerint mindenkinek lesz munkája, és arra kérte Parraghot, hogy „ellenőrizze Orbán Viktor ígéretének igazságtartalmát, és ha nem teljesült, akkor tegyen meg mindent az álláskeresési járadék meghosszabbításáért.” Kordás szerint azért kell feltétlenül emelni az álláskeresési járadék folyósításának idejét, mert ha valaki a jelenlegi helyzetben elveszíti a munkáját, akkor az egyik lehetőség a fekete gazdaság, a másik pedig a külföldi munka.

Éppen ma reggel hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb foglalkoztatottsági adatokat, melyből kiderült, idén július és szeptember között az előző évhez képest 35 500 fővel volt alacsonyabb a munkában állók száma.

Szeptemberben az egy hónappal korábbihoz viszonyítva 32 ezer fős a csökkenés. A munkanélküliség mértéke tavalyhoz képest 0,9 százalékkal nagyobb, összesen 4,4 százalék.

Az aHang sajtótájékoztatójának a végén leadták a petíciót, az ügy támogatói pedig elkezdték kiplakátolni az épületet a petíció aláíróinak vallomásaival, ezzel is üzenve Parragh Lászlónak, valamint az aláírók nevét tartalmazó molinóval – ezt a biztonsági őrök letépték, egyikőjük lökdösődve próbálta megakadályozni a továbbiak kihelyezését.

Az eseményt élőben közvetítettük, a helyszínen készült felvételt itt lehet megnézni:

Forrás: Mérce