A Pedagógusok Szakszervezete hétvégi kongresszusán úgy döntöttek, jövőre sztrájkkal, tüntetéssel indulhat az év, ha a kormány nem változtat alkalmazásuk feltételein – írja a vs.hu.

Az utcai demonstrációtól, de akár a sztrájktól sem riad vissza a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – elsöprő többséggel így döntött hétvégén a PSZ kongresszusa. Mint a kongresszus után kiadott közleményükben írják, a köznevelés rendszerének működését számos kérdésben újra kell gondolni: „az állami fenntartás ugyanis jelenlegi formájában nem garantálja a zavartalan működést. A pedagógusok foglalkoztatásának új rendje átláthatatlanná tette a munkavégzést. A kongresszus azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a sürgős, nem halasztható korrekciók végrehajtására."

A PSZ ezért tárgyalni akar a kormány képviselőivel. A tárgyalások elmaradása vagy sikertelensége esetén a szakszervezet „2016 első negyedévében szervezzen utcai demonstrációt, indokolt esetben pedig tegye meg a szükséges intézkedéseket a jogszerű munkabeszüntetés megszervezésére valamennyi köznevelési intézményben".

Arról is döntés született, hogy a PSZ ismét levelet ír a miniszterelnöknek. Korábban, november 23-án az érdekvédelmi szervezet már megkereste levélben Orbán Viktort, hogy tájékoztassa a köznevelés tarthatatlan helyzetéről. Erre a napokban Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár válaszolt, de ezt a választ a kongresszus nem fogadta el.

Forrás: vs.hu