Fellebbeznek az SZFE dolgozói, miután a Fővárosi Törvényszék jogellenesnek nyilvánította sztrájkjukat. A részleteket hétfőn ismertetik. Híradónknak a TASZ jogásza azt mondta: azonnali hatályú elbocsátás sem kizárható a munkáltató részéről, ha a másodfok nem írja felül az elsőfokú ítéletet. Közben a hallgatói fórumok sem állnak le. Az őszi szünet alatt a tanulmányaikat is pótolhatják a diákok. Az ATV információi.

Nemzeti lobogó a menet élén, fáklyák a kezekben. Rég nem látott tömeg vonult végig a fővárosban október 23-án. Az oktatás szabadsága mellett, és egyúttal az egyetemet érintő modellváltás ellen léptek fel a tüntetők. Bár a tömeg a tízezret is meghaladhatta, a kancelláriaminiszter a Polgári Mulató rendezvényen mégis azt mondta: nem hiszi, hogy ma az ország ötven legfontosabb ügyében lenne az SZFE ügye.

Azt gondoljuk, hogy ez egy igenis égető kérdés…

- a Híradónknak nyilatkozó hallgató szerint a megmozdult tömeg is jelzi, hogy a felsőoktatás szabadsága fontos ügy. A diákok az őszi szünet alatt is fórumoznak, és már a következő lépéseken gondolkodnak. A szünet arra is alkalmas, hogy bepótolják az esetleges elmaradásaikat.

Volt olyan, hogy én inkább őrködni jöttem, minthogy órára menjek és ez el is volt fogadva a tanáraim által, és mondjuk most meg be tudom pótolni ezeket a hiányosságokat.

- nyilatkozta Borhi Lilla, az egyetem hallgatója Híradónknak.

Közben az SZFE sztrájkbizottsága közleményben jelentette be, hogy fellebbeznek a bírósági döntés ellen, mivel úgy vélik, hogy a követeléseik jogszerűek. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése szerint ugyanis jogellenes a dolgozók munkabeszüntetése. Ha ez másodfokon sem változik, annak munkajogi következményei is lehetnek – legalábbis az egyetem jogi képviseletét segítő TASZ szerint.

Akár lehet az, hogy a munkáltató kártérítési igénnyel lép fel a dolgozókkal szemben, egyéb munkajogi szankciókat, fegyelmi eljárást indíthat a dolgozókkal szemben, illetve a végső eszköz – gondolom ezt nyugodtan mondhatjuk – az pedig az azonnali hatályú felmondás, amire jogilag lehetősége van a munkáltatónak.

- mondta Zeller Judit a TASZ jogásza.

A fellebbezés részleteiről várhatóan a vasárnap esti fórumon dönt a sztrájkbizottság.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!