A felek párbeszéd és megegyezés útján oldják meg a konfliktusukat a Színművészeti ügyében – követeli közleményében a szakszervezet. A szeged.hu írása.

Az FDSZ felszólítja a felsőoktatás szereplőit, hogy támogassák a színművészetiseket és védjék az egyetemi önállóságot.

Valljuk, hogy az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia, a kutatás és az oktatás egysége, a humanizmus, az európai – köztük számos magyar – egyetem rektora által megerősített Magna Charta Universitatum alapelveinek érvényesülése feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék a közjót szolgáló hivatásukat

– írják.

Az alapítványi felügyelet alá helyezett egyetemekről szóló törvényi szabályozás módosítását is kérik a szakszervezet tagjait, annak érdekében, hogy ezek az intézmények, mint magánegyetemek, ismét visszakaphassák az autonómiájukat.

Az FDSZ azért kéri ezt, mert az alapítványi fenntartásba sorolt felsőoktatási intézményeknél rendre a Fideszhez és a kormányhoz hű tagok kerültek az alapítványokat felügyelő kuratóriumokba.

A szakszervezet tiltakozik minden megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen, ami az SZFE hallgatóit vagy dolgozóit éri.

Korábban írtunk róla, hogy hárman is feljelentették az épületfoglaló SZFE-s hallgatókat, amiért nem engedték be az új kancellárt, Szarka Gábor, egykori gépesített lövészt, aki kikapcsoltatta az internetet, és több helyiséget is bezáratott az egyetem épületeiben, azért, hogy akadályozhassa a hallgatók munkáját. Később az új kancellár az SZFE épületeinek teljes kiürítését rendelte el az őszi szünetre és a járványhelyzetre hivatkozva. Az egykori ezredes húzásaira válaszolva a hallgatók október 14-én bejelentették, hogy október 23-án vonulásos megemlékező demonstrációt szerveznek, majd még egy épületet elfoglaltak.

Forrás: szeged.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!