A szakszervezet kifogásolja, hogy az üzemben tavasszal a termelés visszaesésére hivatkozva csökkentették a dolgozói létszámot, az elmúlt időszakban azonban a megrendelések emelkedése nyomán munkaerőhiány lépett föl. A vállalkozás tudatta: cégvezetés folytatni kívánja a kollektív szerződés egyeztetését – írja a Népszava.

A szakszervezet és a vezetés között folyó tárgyalások megakadása miatt sztrájkbizottság alakult a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában csütörtökön – tájékoztatta a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) az MTI-t. A vállalkozás pedig tudatta: cégvezetés folytatni kívánja a kollektív szerződés egyeztetését. A VDSZ közleménye szerint a Continental makói gyáregységében nyár óta tartottak a megbeszélések, miután a munkáltató egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést. Az egyeztetések azonban lassan haladtak, és várhatóan csak novemberben folytatódhatnak. A szakszervezet kifogásolja, hogy

az üzemben tavasszal a termelés visszaesésére hivatkozva csökkentették a dolgozói létszámot, az elmúlt időszakban azonban a megrendelések emelkedése nyomán munkaerőhiány lépett föl. A szűkülő munkavállalói létszám miatt a növekvő igényeket egyre nehezebben tudják kielégíteni. A dolgozók terhelése jelentősen nőtt, egyes munkavállalóknak hosszú ideje nincs szabad hétvégéjük.

A közlemény idézte Székely Tamás, a VDSZ elnökét, aki szerint nem maradt más eszköz a nyomásgyakorlásra, mint első lépésként a sztrájkbizottság megalakítása. A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. közleménye szerint július 1-jén kezdték meg az egyeztetést a makói és váci telephelyen a kollektív szerződés megújításáról annak érdekében, hogy a közel húsz éve készített és időközben kiegészített megállapodást a jelenlegi munkaerőpiaci környezethez és az aktuális szabályozáshoz igazítsák. A cégvezetés szerint fontos, hogy a szerződés által szabályozott munkaviszonyra vonatkozó jogok és kötelezettségek tartalma és annak gyakorlása, valamint a szakszervezet és a munkáltató együttműködésének hatékonysága is maximálisan hozzájáruljon a vállalat jövőbeli sikeréhez és fenntarthatóságának biztosításához. Ugyanakkor növelni kell a rugalmasságot a váci és makói telephely eltérő adottságainak kezelésére, ami korábban korlátozottan volt lehetséges. A vállalat a munkavállalók és a munkáltató szempontjából minél kiegyensúlyozottabb megoldásra törekszik az új kollektív szerződés megalkotásakor, együttműködésben a szakszervezettel. A közleményben leszögezték,

a munkáltató továbbra is készen áll a kollektív szerződés megújítására, és bízik abban, hogy mihamarabb megállapodás születik, amihez minden résztvevő elkötelezettsége és konstruktív hozzáállása szükséges.

A sztrájkbizottság megalakulásáról csütörtök délután tájékoztatta a munkavállalókat a szakszervezet, a munkáltató felé követeléseket nem fogalmaztak meg ezidáig – áll a közleményben. A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental honlapja szerint a ContiTech AG magyarországi leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyének a csoport legnagyobb és legmeghatározóbb tagja. Vácott hűtő-fűtő csövek és üzemanyagtömlők gyártása és szerelése mellett, műanyag- és fémtermékeket állítanak elő. Makón hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. – a megelőző évhez képest csaknem 10 százalékkal csökkenő – nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 73 milliárd forintot, ennek több mint 95 százaléka exportból származott. A cég adózott eredménye 2018-ban 2,644 milliárd forint volt, a 2019-es évet pedig 3,294 milliárd forint veszteséggel zárta a vállalkozás.

Forrás: Népszava

 

A Continental állásfoglalása a fentiekkel kapcsolatban itt olvasható.

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!