Jogosnak tartják a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak tiltakozó megmozdulását a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Szövetségi  Tanácsának tagjai, ezért készek minden lehetséges eszközzel (adománnyal, személyes részvétellel, jogi tanáccsal, tárgyi eszközökkel, stb.) támogatni őket, hogy elérjék a céljukat – döntöttek a szervezethez tartozó szakszervezeti vezetők. A Mérce cikke.

Az érdekvédők úgy döntöttek, külön figyelmet szentelnek a sztrájkoló alkalmazottak helyzetére és védelmére: nemcsak szolidárisak velük, hanem készek minden segítséget  megadni nekik, hogy a lehető leghatékonyabban támogassa jogos harcukat

– közölte a szakszervezeti szövetség.

Kordás László elnök külön felkérte a színművészeti egyetem autonómiájáért küzdő tanárokat, alkalmazottakat és fiatalokat, jelezzék, mire lenne a legnagyobb szükségük, hogy az országos szervezet minden követ megmozgatva segítse előre vinni az ügyüket.

Ilyen helyzetben ugyanis nemcsak elvi szolidaritás, hanem tettekben is megnyilvánuló összetartás kell

– szögezte le Kordás.

Az egyetem oktatói szeptemberben figyelmeztető sztrájkot tartottak, majd – mivel a sztrájktárgyalásokon nem közeledtek az álláspontok – október 1-től határozatlan időre sztrájkba léptek.

Ahogy arról beszámoltunk, még aznap 15 százalékos béremelést ajánlott az oktatóknak az egyetem új vezetése, ugyanakkor azt is közölte: a sztrájktárgyalást lezártnak tekinti és arra kéri az oktatókat, folytassák munkájukat. Amennyiben azonban a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti béremelési ajánlatát.

Bár nyolc pontos követeléscsomagjuknak valóban része a – felajánlottnál egyébként alacsonyabb – 10 százalékos béremelés, de emellett számos, az egyetem autonómiáját érintő követelés is szerepel benne, amelyek elvesztek volna, ha befejezték volna a sztrájkot. Éppen ezért úgy döntöttek, nem engednek a zsarolásnak, így immár húsz napja sztrájkban állnak. Az egyetem dolgozóit több fenyegetés is érte az új vezetés részéről: az oktatók szeptemberi figyelmeztető sztrájkja után kikérte a kuratórium a résztvevők nevét, később pedig Szarka Gábor kancellár azt mondta, ha a hallgatók blokádja miatt nem jut be az egyetemre, nem kapnak fizetést a dolgozók.

Az oktatók követelései:

  1. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.
  2. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.
  3. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).
  4. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.
  5. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.
  6. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.
  7. Tekintettel arra, hogy az SZFE dolgozóinak foglalkoztatási státusza 2020. szeptember 1-jével megváltozott (a dolgozók közalkalmazotti státusza megszűnt), a munkáltató a státusz megváltoztatásának időpontjától kezdődően biztosítson 10%-os bérfejlesztést a munkavállalók számára.
  8. Tekintettel arra, hogy az SZFE állami fenntartású felsőoktatási intézményből nem állami fenntartású intézménnyé vált, az új fenntartó a szervezeti és működési szabályzatban garantálja, hogy az állami fenntartás idején hatályos munkarend a munkavállalók számára továbbiakban is megmaradjon.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!