Tegnap egy látványtervező osztályt zártak ki saját tanterméből, ma pedig már a teljes filmes képzés nem tudott bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai tévéstúdiójába, annak kulcsait munkáltatói utasításra hivatkozva nem adták át a dolgozók a hallgatóknak – tudta meg az ATV.

Mint azt megírtuk, Szarka Gábor kancellár a járványhelyzetre hivatkozva előrehozta az őszi szünetet, ezért nem engedik be a hallgatókat az egyetem épületeibe. Ennek jogszerűségét azonban vitatják az egyetem oktatói és hallgatói, ezért pénteken a bíróságon is megtámadták Szarka határozatát. Arra hivatkoztak, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a szabadság kiadásását a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell a munkavállalóval, ezért jelenleg is zajlik az oktatás az egyetemen.

Az ATV értesülése szerint a hallgatók sikerrel jártak a bíróságon, vagyis ma és máskor sem zárhatták volna ki őket.

A hallgatók emellett birtokvédelmi eljárást is kezdeményeztek a helyi jegyzőnél, hogy megakadályozzanak bármiféle fizikai eltávolítási kísérletet a vezetőség részéről, miután Szarka pénteken utasításba adta az egyetem és kollégiuma kiürítését. A kancellár azonban nem járt sikerrel, sőt a hallgatóknak sikerült visszafoglalniuk az Ódry Színpadot is, ahonnan csütörtökön szintén kizárták őket.

Múlt heti sajtóközleményükben az SZFE hallgatói arról számoltak be, hogy az egyetem új, általuk illegetimnek tartott vezetése az autonómia eltiprása mellett immáron gyakorlati eszközökkel is veszélyezteti az oktatásukat, többek között azzal, hogy zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy az osztálytermeinkbe – ahol a tanulók kellékeiket, jelmezeiket, eszközeiket tartják – ne engedjék be a hallgatókat. A múlt héten az internetelérést is megszüntették  18:00 órától reggel 7:00 óráig az épületekben (a vas utcai épületből pedig egyenesen kiszerelték), valamint a kép- és hangrögzítést is megtiltották.

Vasárnap Szarka Gábor kancellár azzal fenyegetőzött, „következményekkel” fog járni, amennyiben az egyetemfoglalók nem tartják tiszteletben a korábbi döntést az előrehozott őszi szünetről, és továbbra is az intézmény épületeiben tartózkodnak.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Azóta a hallgatók két másik épületet is elfoglaltak, az egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületét is. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!