Rendszerelhagyási szándéknyilatkozatok gyűjtésébe kezdett a Magyar Orvosok Szakszervezete, nyilatkozta a szervezet elnöke, Szabad Zoltán a Medical Online-nak adott interjújában.

A kormány a hónapban kezdett hozzá az egészségügyi ellátórendszer átalakításához, de ennek a szakmabeliek közül nem sokan örülnek:

október hatodikán szavazták meg ugyanis azt a törvényt, amely orvosok bérrendezéséről és jogállásáról szól, de szigorúan meghatározza a magán- és állami egészségügy viszonyát.

A január elsején érvénybe lépő törvény szerint tiltott lesz az orvosok számára egyszerre állami fenntartású kórházban és másodállásban magánellátásban dolgozni, tehát például magánbetegét sem műttethetnek majd az állami ellátórendszeren belül – a törvényről részletesen ebben a cikkben számolunk be.

Ezután a kormány ráfordult a háziorvosi rendszer reformjára is, amelyet praxisközösségek létrehozásával akarnak megvalósítani: ennek lényege, hogy a hagyományos „egy orvos, egy praxis”-rendszer helyett orvosok, nővérek és más szakemberek egy csapatként nyújtanának komplex egészségügyi szolgáltatásokat 15-20 ezer embernek. Cél, hogy üres praxis ne maradjon Magyarországon és emelkedjen az ellátás színvonala, megteremtve ehhez a megfelelő pénzügyi színvonalat. Az üres praxisok problematikája régóta terheli a magyar egészségügyi ellátást, a kivándorlás és a háziorvosok magas átlagéletkora miatt évről évre több praxis marad betöltetlenül az alapellátásban. Ahogyan arról mi is beszámoltunk: jelen pillanatban 562 üres háziorvosi praxis van országszerte, ez azt jelenti, hogy közel 720 ezer embernek nincs a lakhelyéhez közeli ellátás.

A rendszerelhagyási nyilatkozatot aláíró orvosok azt a szándékukat fejezik ki, hogy nem írják alá az új munkaszerződéseket, nem akarnak az új jogviszonyról szóló törvény jogalanyai lenni.

Szabad Zoltán szerint ha elegendő aláírás gyűlik össze, akkor a kormány számára kényszerré válhat, hogy tárgyaljon a törvénymódosításról.

„Másrészt szeretnénk biztosítani a végeken dolgozó, és most nagyon elkeseredett kollégáinkat, hogy nincsenek magukra hagyva, és van remény”

-mondta a szakszervezeti vezető.

Emellett létrehoztak egy érdekképviseleti szervezetet is, amely lefedi a teljes egészségügyi rendszert: az Összefogás az Egészségügyért nevű akciószövetség egy igazságos, konszenzuson alapuló törvény elfogadásáért küzd. Jelenleg 12 ezer fős tagsága van, remélik, ez elég erős legitimáció ahhoz, hogy Pintér Sándor belügyminiszter tárgyaljon velük.

A szakszervezet a béremelést és a hálapénz kivezetését természetesen üdvözli –  az esetleges, további lépésekről pedig kikéri majd a tagság véleményét.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!