A Civil Közoktatási Platform (CKP) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is közleményben biztosította a Színház és Filmművészeti egyetem hallgatóit és oktatóit támogatásukról és a szolidaritásukról. A Mérce írása.

A CKP szerint ez a hatalom gyermekek százezreinek életét tette már tönkre az elmúlt tíz évben, a közoktatásban ellentmondást nem tűrő dúlásával.

„Most egy katona kezd háborúba azok ellen a fiatalok ellen, akik nemet kiabálnak az agresszorként viselkedő hatalom képébe, akik ragaszkodnak a demokráciához, ragaszkodnak a jogaikhoz.”

A PDSZ közleményében kiemeli, ez nem csak az egyetem ügye, hanem mindannyiunké, mert kicsiben összefoglalja azt, ami az országban történik évek óta: „ez a hatalom intézményeket tesz tönkre, jogokat üresít ki.” 

Egyszer mindenkire sor kerül, ha hagyjuk, hogy leszalámizzanak bennünket! Éppen ezért kellene felismerni: az autonómia, a szabad egyetem, és a szabad oktatás mindannyiunk ügye!

A szakszervezet üdvözli, hogy annak ellenére hogy, az új vezetés és a hatalom mindenféle eszközökkel, fenyegetéssel, nem fizetéssel próbálja meghátrálásra kényszeríteni őket, az oktatók és a hallgatók továbbra is kiállnak egymás mellett és nem hajlandók a másik nélkül tárgyalni.

A Színház- és Filmművészeti egyetem autonómiájának csorbítása ellen eddig már civilszervezetek, nemzetközi hírű egyetemek, elismert művészek, filmesek, közéleti személyiségek és világsztárok álltak ki.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalásáról, az egyetem autonomíáját csorbító kuratórium kinevezéséről, az új kancellár egyetem kiürítési kísérletéről, az internet kikapcsolásáról ezeken a linkeken olvashattok, a témában írt összes cikkünket pedig itt találjátok.

A CKP Közleménye:

A Civil Közoktatási Platform elkötelezett támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja az SZFE hallgatóit és tanárait.

Ez a hatalom nem csupán az egyetemi autonómiát tiporja sárba, mindenfajta autonómiát írt tűzzel-vassal, ahol csak ráakad. Egy diktatúrát az önkényuralmi módszerei fémjeleznek. A NER hatalmának névjegyét látjuk a közoktatásban elvégzett ellentmondást nem tűrő dúláson, mely gyermekek százezreinek az életét teszi tönkre immár 10 éve. A lábnyomuk felismerhető az Akadémia és kutatóintézeteinek romjain. Demokráciában, ahol a gyermek érték, iskolapszichológusok és fejlesztők segítenek a diákoknak, nálunk iskolarendőrök feladata a gumibottal történő rendrakás.

Most egy katona kezd háborúba azok ellen a fiatalok ellen, akik nemet kiabálnak az agresszorként viselkedő hatalom képébe, akik ragaszkodnak a demokráciához, ragaszkodnak a jogaikhoz.

Történelmünkben nem először fordul elő, hogy a hatalom néhány órát ad az ingóságok összepakolására, és azt mondja: Takarodj! Volt már ilyen ’44-ben, volt ’46-ban és ’50-ben. Nem gondoltuk, hogy a XXI. században is ránk kiabálhatnak: Ha nem értesz egyet, ha nem hajtasz fejet, vedd a holmidat, és indulj!

Tűnjenek el a fegyveresek az életünkből, hagyják békén a gyerekeinket, a fiataljainkat!

Demokráciát, jogállamot, emberséget akarunk!

EL A KEZEKKEL AZ SZFE-től!!!!

Civil Közoktatási Platform

A PDSZ közleménye:

A PDSZ kezdettől támogatta a Színház- és Filmművészeti Egyetem újabb és újabb támadások közepette vívott harcát az autonómiáért. Nap mint nap példát mutatnak, miként kell megszervezni magunkat annak érdekében, hogy ellen tudjunk állni a terjeszkedő hatalomnak.

Az SZFE ügye nem csak egy egyetem ügye! Kicsiben összefoglalja, ami az egész országban történik évek óta: ez a hatalom intézményeket tesz tönkre, jogokat üresít ki. Ahogy a vírusra hivatkozva akarja most kiüríteni az SZFE Vas utcai épületét, úgy üresítette ki pl. a sztrájkjogot is. Ahogy az SZFE  autonómiáját érik támadások, úgy érte számtalan közoktatási intézmény autonómiáját is támadás a KLIK létrehozásakor. Ahogy az SZFE helyiségeiben és kollégiumában kikapcsolták az internet szolgáltatást, úgy csökkentették a hátrányos helyzetű gyerekeket oktató alapítványi iskolák támogatását. 

Egyszer mindenkire sor kerül, ha hagyjuk, hogy leszalámizzanak bennünket! Éppen ezért kellene felismerni: az autonómia, a szabad egyetem, és a szabad oktatás mindannyiunk ügye! Épp ezért üdvözöljük, hogy az SZFE oktatói és diákjai nem hajlandóak egymás nélkül egyeztetni a hatalom helyi képviselőivel. Pedig mindennel megfélemlítik őket, amitől pl. a közoktatásban dolgozók is félhetnek: nem fizetik ki a bérüket, ellehetetlenítik őket mind szakmai, mind egzisztenciális értelemben, hosszú távon veszélybe kerül a megélhetésük, mert a hatalom keze messzire elér…  

Szakszervezetként továbbra is kiállunk az egyetem dolgozói és diákjai mellett, elítéljük, hogy agresszív hatalmi eszközökkel akarnak intézményükben „rendet tenni”. Nem ezredesekkel, hanem munkavállalói és hallgatói jogokkal, az intézményi autonómia helyreállításával, az egyetemi polgárok által választott vezetőkkel kell rendet tenni! Hiszen: nincs szabad ország szabad oktatás nélkül.

SZABADSÁG! EGYENLŐSÉG! TESTVÉRISÉG!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya

Forrás: Mérce