Szolidaritását fejezi ki több szakszervezet és civil szervezet az Utcáról Lakásba Egyesület felé, miután a soroksári városvezetés kedden megszavazta azt a rendeletet, ami megakadályozza, hogy az ULE egy 7 fő befogadására alkalmas sorházat építsen meg a saját tulajdonában álló, Láng Endre utcai telkén rászorulók számára. A Mérce írása.

Az ügy előzménye, hogy az elmúlt hetekben ismeretlenek a környéken elkezdték azt a hazugságot terjeszteni, hogy az ULE hajléktalanszállót akar építeni. Valójában azonban 4-7 fő befogadására alkalmas lakásokat szerettek volna felhúzni a telken olyan emberek számára, akiket a szervezet szociális munkával is támogat.

Bese Ferenc fideszes polgármester a keddi testületi ülésen ugyan elismerte, hogy pontos tudomása van arról, hogy otthontalan emberek számára épülnek bérlakások, mégis többször, nyíltan hajléktalanszállónak nevezte az épületet,, a Grassalkovich úton lévő, összesen 500 fős objektumokhoz hasonlítva azt.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) által kiadott nyilatkozat azt írja, a támogató szociális szakembereknek meggyőződése, hogy az otthontalanság elsősorban lakhatási és csak másodsorban szociális kérdés, tehát kezelése állami és önkormányzati feladat, melyet a lakáspolitika eszközeivel kell kezelni.

A jelenlegi ellátórendszer azonban csak a probléma tüneti kezelésére, életmentésre, „embertárolásra” alkalmas, de nem ad lehetőséget végleges megoldásra. Éppen ezért fontos, hogy  az ULE és más szervezetek civilként lakhatást próbálnak biztosítani a szociálpolitika eszközeivel, amit ráadásul egyéni adományokból és pályázatokból, folyamatos küzdelem árán finanszíroznak – teszik hozzá.

A szervezetek különösen károsnak tartják, amikor egy felelősnek mondott önkormányzat nem a megoldásra törekszik, hanem a segített lakhatásra vágyó ügyfélkör és a segítők elleni döntéseivel indulatokat gerjeszttevékenységüket ellehetetleníti.

Az aláírók arra kérik Bese Ferenc polgármestert, bírálja felül döntését, és „engedje a segítőket segíteni”.

Az SZMME mellett a következő szervezetek írták még alá a nyilatkozatot:

  • Szociális Ágazati Dolgozók Szakszervezete (SzÁD)
  • Kontur Közhasznú Egyesület
  • Szeta Egri Alapítványa
  • Igazgyöngy Alapítvány
  • A Város Mindenkié
  • Rés Szociális és Kultúrális Alapítvány
  • Bagázs Közhasznú Egyesület
  • Új Szemlélet
  • Gyereksegély Közhasznú Egyesület

Ezen kívül csütörtökön a Habitat For Humanity is közleményt adott ki, amelyben kiállásukat fejezi ki az ULE felé. A szintén lakhatási ügyekkel foglalkozó szervezet azt írja, elfogadhatatlannak tartja a soroksári vezetés eljárását.

„Minden embernek joga van a biztos és megfizethető lakhatáshoz, a hajléktalan emberek számára pedig az önálló lakhatáson keresztül vezet vissza az út a társadalomba. Az ULE is azért dolgozik, hogy a tömegszállókon alapuló hajléktalanellátó modellel szemben alternatívát kínáljon, mivel a jelenlegi rendszer csak a probléma tüneti kezelésére és a többség számára láthatatlanná tételére alkalmas. Ennek a társasháznak a felépítése, – amelyet egy civil szervezet saját erőből és adományokból finanszírozott, hogy komplex szolgáltatásokat és folyamatos támogatást nyújtson, – valódi kiutat kínált volna a lakásba költözők számára a hajléktalanságból” – hangsúlyozzák.

A Habitat arra szólította fel Bese Ferencet, hogy az egyesülettel közösen keressen megoldást a problémára, szükség esetén kártalanítva a szervezetet.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!