„Sípoljatok, hogy Moszkvában is hallják” – biztatta a Dunaferr dolgozóinak kicsiny, de annál elszántabb csapatát a Vasas Szakszervezeti Szövetség egyik szervezője. A munkások pedig torkuk szakadtából sípoltak, kerepeltek: szerda délután mintegy 100 dunaújvárosi munkás tüntetett az Orosz Föderáció fővárosi, Bajza utcai nagykövetsége előtt, hogy az orosz tulajdonosi hátterű Dunaferr fizetési problémáira hívják fel a figyelmet. A Népszava cikke.

Hozzányúltak a fizetésekhez is

Az előzményekről lapunk is beszámolt: a cég vezetői nyáron munkaidő-csökkentést vezettek be a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák miatt, augusztusban pedig – a szakszervezetekkel megromlott viszonyra hivatkozva – felmondták a kollektív szerződést. Október 6-án viszont megtörtént az addig elképzelhetetlen – mondta a tüntetők előtt Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke - eddig soha nem nyúltak a bérünkhöz, de októberben, három nappal a fizetésnap előtt a Dunaferr menedzsmentje megüzente, hogy csak a bér felét utalják el a megszokott időben, a többit majd a hónap folyamán.

Tíz év alatt megfeneklett a kapcsolat

Molnár több mint tíz éves visszatekintésben mutatta be a Dunaferr menedzsmentje és szakszervezet fokozatosan romló viszonyát: szerinte még a 2008-2009 közötti gazdasági válság idején is jobb volt az együttműködés a két fél között, és ezért túlélhető volt a krízishelyzet. 2012-ben azonban a menedzsment megváltozott, az üzem pedig folyamatosan veszteséges – Molnár szerint ez nem a dolgozók hibája, mégis az ő sarcolásukkal akarják kezelni a helyzetet „Nem tűrjük!”- üvöltötték erre a tüntetők.  

A szakszervezeti vezető példátlannak tartja, hogy a menedzsment felmondta a 25 éve érvényben lévő kollektív szerződést, az üzemben pedig egyre ellenségesebben kezelik a dolgozói érdekképviseletet. 

Mit képzelnek magukról, mindent megtehetnek? azoknak az életével játszanak, akiknek köszönhetően működik a gyár”

- üzent a dolgozók nevében Molnár, aki szerint az üzem haldoklik, és emiatt lépéseket kellene tennie az orosz tulajdonosi körnek is.

A bér nem kegy, fizetni munkáltatói kötelesség

A demonstráción részt vett Spiegelné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke is, aki arra figyelmeztetett, hogy a munkavállalónak joga van a tisztes munkához és bérekhez – utóbbi fizetése pedig nem kegy, hanem kötelezettség a munkáltató részéről. Hozzátette, egyre több dolgozó szembesül a növekvő kiszolgáltatottsággal, az állami szférában látott rossz példa pedig terjed a versenyszférában is, épp ezért a dolgozói-szakszervezeti szolidaritásra még nagyobb szükség van, mint eddig. Balogh Lívia elismerte, hogy a járvány jelentős csapást mért a gazdasági életre, de erre nem lehet szerinte az a válasz, hogy a vállalatok a pandémia ürügyén faragnak a dolgozók béréből és jogaiból. A Dunaferrnek nincs jövője dolgozók nélkül, ők pedig lábbal fognak szavazni, ha semmibe veszik őket - üzent a Vasas elnöke a gyár menedzsmentjének. A tüntetésen az is elhangzott, hogy a civil demonstrációk szervezői, résztvevői szolidaritást kell mutassanak egymás iránt, mivel az izolált tüntetések, érdekérvényesítési próbálkozások kudarcba fognak fulladni. 

A szervezők ezért külön üdvözölték a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak, oktatóinak tanköztársaságát is.

A demonstrációt egyébként tucatnyi hazai és néhány külföldi szakszervezet is támogatta. A dunaferres tüntetők bejelentették, pénteken folytatják a demonstrációt, ám akkor saját városukban vonulnak fel. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!