Zalán János úgy tudja, a fenntartó már megtalálta azt a helyszínt, ahol az SZFE kancellárja, Szarka Gábor megkezdheti a munkát – olvasható a Népszavában.

 Az egyetlen megoldás, ha a felek leülnek egymással és lépésről-lépésre megpróbálnak valamiféle kompromisszumra jutni – ezt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatási rektorhelyettese nyilatkozta pénteken az intézménynél kialakult helyzetről.

De ez csak akkor érvényes, ha a feleknek valóban az az érdeke, hogy megoldás szülessen. Amennyiben nem így van, az egy teljesen más térbe viszi a diskurzust, arról én nem szeretnék beszélni

– mondta Zalán János a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azt mondta, a tárgyalások kezelhetnék az olyan kérdéseket is, hogy mi lesz addig, amíg a megállapodás megszületik, vagyis mi történik az oktatással, a hallgatókkal, az oktatókkal, miként tudnak közeledni az álláspontok.

Nehéz megjósolni, mi lesz az oktatással. A feleknek ezért is kellene leülniük, hogy lehetőleg ne legyen fennakadás jogi értelemben sem, és a hallgatók ne veszítsék el ezt a félévet. Amennyiben az én személyem a megállapodás problémája, akkor a hallgatók forduljanak a fenntartóhoz. De valakivel próbáljanak beszélgetni, mert jelenleg azt tapasztalom, hogy az informális és formális csatornákon történő megkeresésre a válasz jelen pillanatban az, hogy nem tárgyalnak

– tette hozzá az oktatási rektorhelyettes.

Zalán János hangsúlyozta: mindenki ugyanúgy, az oktatási krediteknek és a jogszabályoknak megfelelően végezheti a munkáját, oktathat, tanulhat, mint ahogy azt az egyetem előzőleg kérvényezte az Oktatási Hivatalnál.

Arra kaptunk felhatalmazást, hogy a jövőt építsük, hogy a programokról folytassunk diskurzust. Számos kidolgozott terv van a fejünkben, amit meg kellene vitatni az SZFE kiváló munkatársaival, elméleti szakembereivel, művészeivel, az oktatókkal.

A rektorhelyettes azt mondta, ő megérti a hallgatók álláspontját, de nyitottnak kellene lenniük a párbeszédre, és legalább meghallgatniuk a felvetett javaslatokat, „ez sokat lendítene az ügyön". Kérdésre válaszolva Zalán János kitért arra, hogy bár nem az ő kompetenciája ezt bejelenteni, tudomása szerint a fenntartó már megtalálta azt a helyszínt, ahol az SZFE kancellárja, Szarka Gábor megkezdheti a munkát.

Mint megírtuk, csütörtökön reggel szimpatizánsok tucatjai gyülekeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt, mindenki arra várt, hogy megérkezik-e ígéretéhez híven Szarka Gábor. Az SZFE HÖK szerdán arra figyelmeztetett mindenkit hogy civilek mozgósítanak az épület védelmére, de azt kérték, hadd védelmezzék meg ők a kampuszt. A diákok szerdán visszautasították az új vezetés bérfejlesztési és egyéb terveit. Fél tíz után Szarka Gábor megérkezett a Vas utcába, ám nem tudott bejutni a diákok által védelmezett épületbe, így a sajtónak azt mondta, más helyszínen kezdi meg a munkáját. A diákok ismét felolvasták a már ismert 10 pontos követelésüket, melyek teljesítse híján nem engedik be az új vezetőket az épületbe.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!