A „rezsicsökkentés miatt veszélybe került” közműszolgáltatói munkahelyeken dolgozók megmentésére fogott össze négy szakszervezet, az erről szóló megállapodást és cselekvési tervet sajtótájékoztatón ismertették pénteken Budapesten.

 

    Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke elmondta, hogy a cselekvési terv alapján jogszabálymódosításokat kezdeményeznek, ezek támogatására petíciókat, demonstrációkat, aláírásgyűjtéseket szerveznek.  


    A közműszolgáltatóknál az állami tulajdon növelése és a hatósági árszabás miatt a külföldi tulajdonosok komolyan visszafogták a beruházásaikat Magyarországon, ami elbocsátásokkal is együtt jár - mondta.


    A villamosenergia-ipari ágazatban mintegy 22 ezer ember dolgozik. Közülük több mint tízezren külföldi tulajdonú vállalatnál, amelyek „ha tudják, hogy tíz év múlva nem lesznek itt, akkor leállnak még a karbantartással is", amivel jelentősen romolhat a létesítmények állaga, az üzembiztonság - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

 
    Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, az Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke szerint a gáziparban a rezsicsökkentés miatt csaknem ezer embert bocsátottak el az elmúlt években. Ehhez hozzájárul, hogy a beruházások, új megrendelések elmaradása miatt az alvállalkozók is rossz helyzetbe kerültek - fejtette ki.     


    Szilágyi József kiemelte: a legfontosabb céljuk, hogy kerüljenek ki a Munka törvénykönyvéből a köztulajdonra vonatkozó rendelkezések, mivel e szabályok akadályozzák, hogy a munkavállalók a törvénykönyvben foglaltnál előnyösebb alkukat tudjanak kötni a köztulajdonú munkáltatókkal.


    Hozzátette: vissza kell szerezni a sztrájk jogi lehetőségét is, mivel a most hatályos törvény nem teszi lehetővé, hogy jogszerűen lehessen sztrájkot szervezni e cégeknél. Nagy a kockázata annak, hogy a bíróság utólagosan jogellenesnek minősíti a munkabeszüntetéseket, aminek elbocsátás is lehet a következménye - mondta.

Az összefogásban részt vevő szakszervezetek szeretnék megoldani a nyugdíjkorhatár előtti ellátás „áldatlan állapotát" is. Az iparág munkavállalóinak többsége idősebb korosztályba tartozik, számukra kiemelten fontos, hogy megoldják az egészségügyi alkalmassági vizsga miatt, nyugdíjkorhatár előtt elbocsátott emberek problémáját - tette hozzá az EVDSZ elnöke.


    E három dologban „bármeddig hajlandóak elmenni" - fogalmazott a szakszervezeti vezető. Ha a kormány ezt nem érti meg, és a cselekvési program nem éri el célját, akkor országos sztrájkot hirdetnek - mondta.


    Szilágyi József kiemelte: a nagy szakszervezeti konföderációk és a közszolgáltatásban érdekelt más szakszervezetek csatlakozását is várják a kezdeményezéshez, mert együtt hatékonyabban tudnak fellépni.

 
    Az összefogás kezdeményezői a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Magyar Vegyipari, az Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ).