Váratlanul közleményt adtak ki, ami szerint teljesítik a sztrájkoló egyetemi oktatók és munkavállalók két követelését. A béremelés bejelentését kicsit árnyékolja, hogy erre jogszabály kötelezi az összes modellváltó intézményt – olvasható a Népszava írásában.

 Nem lett tisztább a helyzet a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül azt követően sem, hogy az intézmény belsős oktatóinak 60 százaléka és sok egyetemi munkavállaló csütörtök reggel 8 órakor sztrájkba lépett. Az SZFE sztrájkbizottsága nevében délután Németh Gábor eredménytelennek nevezte a kinevezett kuratórium és a sztrájkbizottság napközbeni sztrájktárgyalásait. Közben az „intézmény új kinevezett vezetősége” váratlanul közleményt adott ki, ami szerint teljesítik a sztrájkoló egyetemi oktatók és munkavállalók két követelését. Mi több, nemcsak az elvárt 10 százalékos béremelést adják meg, hanem januártól 15 százalékkal emelik meg a fizetéseket.

Csató Kata mesteroktató, a sztrájkbizottság tagja ugyanakkor lapunkat arra emlékeztette, hogy erre jogszabály kötelezi az összes modellváltó intézményt, a lépés tehát nem a dolgozók követelésének teljesítése. Az állami fenntartás idején érvényes munkarend folytatása valóban kiegészítő követelésük volt, hogy az egykori közalkalmazottak folytatni tudják a munkájukat, de ez nem jelent előrelépést az alapvető követeléseikben, például, hogy állítsák helyre az SZFE szenátusának augusztus előtti jogköreit, a szenátus dönthessen az intézetvezetők kinevezéséről, a rektori pályázat kiírásáról, vagyis megmaradjon az intézmény autonómiája.

Csató Kata úgy fogalmazott, hogy a csütörtöki megbeszélést nehéz valódi sztrájktárgyalásnak nevezni, mert azon csak az új vezetés által megbízott ügyvéd vett részt, aki személyes egyeztetést kért az egyetem Vas utcai épületében, de a dolgozók követelései nem kerültek szóba. A kérdésre, hogy mikor telik le az öt nap, amíg a bíróságnak meg kellene állapítani a sztrájk jogszerűségét a fenntartó vagy az új vezetés kérésére, a sztrájkbizottság tagja azt felelte, nem tudnak ilyen beadványról, csak félelemkeltésre szolgáló üzenetekről. Ugyanezt a célt szolgálja, amikor az alapítvány kuratóriuma vagy az általuk kinevezett vezetők azzal fenyegetnek, hogy a sztrájkolók nem kapnak munkabért, hiszen ez a sztrájktörvény egyik alapvető kitétele, amivel minden munkavállaló tisztában van, aki részt vesz a munkabeszüntetésben. Így a sztrájkot addig folytatják, amíg azt hatásosnak látják a nyomásgyakorlás eszközeként. Az SZFE dolgozói és vezetése között pénteken 14 órakor folytatódnak a tárgyalások. Az egyetem hallgatóinak kérésére az oktatási biztos vizsgálatot indít annak tisztázására, hogy a fenntartóváltás miatt sérült-e az egyetemi autonómia.  

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!