27 napja tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem barikádja, azóta minden hétvégén ezres nagyságrendben vonulnak utcára a támogatóik. Vasárnap a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak kezdeményezésre tartottak óriásbábos felvonulást - olvasható a HVG írásában.

A demonstráción több ezer ember vett részt, a tüntetők a Hősök teréről az Oktogon, a Deák Ferenc tér és az Astoria érintésével vonultak az SZFE elé. A tüntetés elején az intézmény egyik tanára elmondta, hogy az esemény célja az, hogy a hatalom megértse az egyetemisták szabadságvágyát. A menet egy bábot vitt, amit az egyetem új őrzőjének szánnak, a demonstráció végén ünnepélyesen lovaggá is ütötték.

A vonulás egészét zenészek kísérték, az SZFE hallgatóinak egy része pedig zászlós menettel vezette fel a bábot.

A Vas utcában Iványi Gábor volt éppen őrségben, a tömeg őt vastapssal üdvözölte, őrségének végén többen "köszönjük" skandálással ünnepelték. Előkerültek a már jól ismert rigmusok is, ilyen volt az "autonómiát", illetve a CEU-s tüntetések óta többször felhangzó "szabad ország, szabad egyetem" felkiáltás is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptember elsején foglalták el diákjai, akik az egyetem új, Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumának távozását követelik. Oktatóik sztrájkja október elsején kezdődhet meg, a kuratórium szerint jogellenesen.

A fenntartó részéről Lajos Tamás azt nyilatkozta, hogy már megvan az új helyszín az oktatásra és lesznek új tanáraik is. A hallgatók részéről Szurdi Panni a hvg.hu-nak szombaton azt irta, hogy velük erről semmilyen formában nem próbáltak egyeztetni. A hallgatók követeléseiket szeptember hatodikán egy élőlánccal vitték el a Parlamenthez, szeptember huszadikán pedig még 155 példányban egy biciklis felvonulással juttatták el oda.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!