Levelet írt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét lezáró egyetemisták vezetőjének, olvasható a Magyar Nemzetben. Ebben azt kérik, alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval. Az SZFE HÖK-elnökének, Csernai Mihálynak küldött válaszlevélben a minisztérium az SZFE hallgatói által múlt héten küldött levélre reagál, melyben többek között azt kérik, vonja vissza az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának megbízását – írja a 24.hu.

2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor

– olvasható a minisztérium levelében.

Hozzáteszik, „a fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát”, melyből egyértelműen következik, hogy

a tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetőinek a fenntartó alapítvánnyal kell egyeztetnie.

A minisztérium szerint a hallgatók és a fenntartó közötti párbeszéd rendkívül fontos eleme a helyzet rendezésének, erre pedig a diákok miatt nem került sor, miután nem jelentek meg a minisztérium által megrendezett fórumon augusztus végén.

Csernai Mihály az SZFE múlt hét eleji sajtótájékoztatóján elmondta, a hallgatói fórum szavazása alapján Vidnyánszky Attila és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így nem szeretnénk velük tárgyalni, hiszen nincs miről. Hozzátette, mivel semmi jel nem utal arra, hogy a két héttel ezelőtt kikiáltott pontjaikat elfogadnák, az eseményen való részvételük indokolatlan, pontjaik és céljaik szempontjából pedig összeférhetetlen lenne.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!