A miniszterelnöki rezidencia, a volt Karmelita kolostor elé tervez demonstrációt az ország negyedik legnagyobb víziközmű cége, a békéscsabai központú Alföldvíz Zrt. szakszervezete – tudta meg a Narancs.hu. Az ok: a cég rezsicsökkentés miatti csődközeli helyzete, az idén elmaradó béremelés, a kétségbeejtő állapotban lévő infrastruktúra, a tulajdonosi forráshiány és döntésképtelenség. Hamarosan rendkívüli közgyűlés lesz az Alföldvíznél.

 „Eddig négy esetben jeleztük levélben miniszterelnök úrnak, hogy ez a folyamat az anyagi ellehetetlenítéshez vezeti a céget. Amit régebben, illetve a korábban miniszterelnök úrnak írt levelünkben csak vélelmeztünk, az ma már bekövetkezett tény. Jelen időpontban eljutottunk oda, hogy a szakemberek már elvándoroltak, és napi veszélybe került a biztonságos üzemeltetés. A társaságnak jelen pillanatban nincs anyagi forrása arra, hogy bérfejlesztéssel esetlegesen ezt az elvándorlást meggátolja. Nagyon nagy a munkavállalói elkeseredés, a munkáltató bérfejlesztési ajánlata 2020-ra 0 százalék. Ez elfogadhatatlan!” – áll abban a levélben, amelyet az Alföldvíz Zrt. szakszervezeti vezetője, Miskéri László írt a dél-alföldi térség két fideszes országgyűlési képviselőjének, a békéscsabai Herczeg Tamásnak és a hódmezővásárhelyi Lázár Jánosnak.

A levélben az érdekvédelmi vezető részletesen leírta, melyek a hazai víziközmű ágazat legégetőbb problémái. Ezt az elmúlt években már sokszor kifejtette, s ezekről a Narancs.hu már többször beszámolt, ám az ügyben nem született semmilyen döntés. Az Alföldvíz Zrt., ha nem is kizárólagosan, de Békés, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye 131 településen szolgáltat vizet és vezeti el a szennyvizet, a cég 1200 munkavállalót foglalkoztat, s ezzel az ország negyedik legnagyobb víziközmű cége.

"Törvénysértés sújtja az ágazatot"

A 12-13 milliárd forintos bevétel mellett az idén 1,3 milliárd forintos veszteséggel számol a cég, amiből augusztus végéig 1 milliárd forint már össze is jött – tudtuk meg Miskéri Lászlótól. A veszteség nagyságrendje egyre nő: 2018-ban még „csak” 450 millió forint körül volt, míg tavaly 600 millió.

„Törvénysértés sújtja ezt az ágazatot!” – mondta a Narancs.hu-nak Miskéri. Majd kifejtette, hogy a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2012-es törvény szerint, „a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük.” A törvényi előírást figyelmen kívül hagyva, törvénysértő módon a 2011-es díjakat (-10% rezsicsökkentés) kénytelenek alkalmazni a szolgáltatók. „Hol érvényesül a megtérülés elve?” – kérdezte az érdekvédelmi vezető.

A brutális elvonások, így az aránytalanul kivetett közműadó, a felügyeleti díj, csak a mi munkáltatónktól 1 milliárd forintot von el. Ennek következményeként a munkavállalókat megillető keresetek csökkentek az idei infláció miatt. Napi megélhetési gondokkal küszködnek az Alföldvíz Zrt. munkavállalói. Úgy látjuk, ma már nem érték ez a munka. A kormányzati intézkedések hatására ellehetetlenülnek munkahelyeink

– sorolta a gondokat Miskéri László.

Óriási hálózati veszteség

Hozzátette, az ágazat ellehetetlenülése okán egyre több jó képességű, akár több végzettséggel is rendelkező munkatársuk hagyja el az ágazatot és megpróbál más területen boldogulni. A szakemberek felmondása, távozása folyamatos. Márpedig nélkülük nem lehet működtetni a rendszert. Tapasztalatuk szerint a vízi közmű ágazat a politika színterévé vált.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a vízi közmű szolgáltatók gazdasági ellehetetlenülése és csődközei helyzete miatt elmaradnak a szükségszerű rekonstrukciós munkák, a tervszerű karbantartások. A kitermelt egészséges ivóvíz jelentős hányada, a jellemzően 50-60 éve létesített rossz minőségű azbesztcement csővezetékek és a szerelvények elhasználódása, korrodálása miatt eltűnik a talajban. Nem ritka a 30-40 százalékos hálózati vízveszteség sem.

A gondok orvoslása miatt eddig már négyszer írtak levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, ám választ egyetlen alkalommal sem kaptak. Az sem segített, hogy rezidenciájánál, a volt Karmelita kolostor előtt tiltakoztak még 2018-ban. Az egész ágazatot érintő súlyos gondokat kormányzati szinten is jól ismerik, de nem történt semmi. Jól jellemzi a helyzetet, hogy tavaly szeptemberben az Alföldvíz Zrt. menedzsmentje váratlanul 12 százalékkal megemelte a víziközmű ágazatban a sereghajtók közé tartozó dolgozói fizetéseket, de azzal, hogy érdekvédelmi munkájukat csak a kapukon belül folytassák az alkalmazottak. A zsarolásszerű akció arra jó volt, hogy megakadályozzák a budapesti tiltakozást a rossz szabályozás és az elmaradó tulajdonosi döntések ellen. A béremelésre valódi forrás nem volt, azt a növekvő veszteség terhére „finanszírozták”.

Ragaszkodnak Orbán Viktorhoz

A Herczeg Tamásnak és Lázár Jánosnak írt levelében egyébként az Alföldvíz Zrt. szakszervezeti vezetője a két politikus segítségét és közbenjárást kérte, hogy a miniszterelnöki rezidencia, a volt Karmelita kolostor elé tervezett demonstráción Orbán Viktor személyesen fogadja a küldöttségüket. A levélre Lázár Jánostól nem kaptak választ; Herczeg Tamás ugyanakkor azt ígérte, minden tőle telhetőt megtesz a cég ügyeit illetően.

Tulajdonosi gondok

Az Alföldvíz Zrt. legnagyobb tulajdonosa Békéscsaba önkormányzata 36 százalékkal, az államnak 28 százalékos tulajdonrésze van. Nincs arra utaló jel, hogy az állam ennél nagyobb tulajdonrészt akarna a cégben, a kivéreztetett, hatás- és jogkörük jó részétől megfosztott és pénzügyileg sanyarú helyzetben lévő önkormányzatok pedig nem tudnak több pénzt beletenni. Noha ők a többségi tulajdonosok.

A legnagyobb tulajdonos képviselőjétől, Szarvas Péter békéscsabai polgármestertől (Hajrá Békéscsaba Egyesület) azt kérdezte a Narancs.hu, tisztában vannak-e az augusztus végéig felhalmozott veszteséggel, milyen segítséget tudnak adni a csőd közelben lévő Alföldvíz Zrt.-nek és miben látják a veszteség okát. Kérdéseinkre csupán azt közölte a Viharsarok fővárosának első embere, hogy a víziközmű cég szeptember végi rendkívüli közgyűlésén mindenki tájékoztatást kap a gazdálkodásról.

Azt is firtattuk, hogy készül-e olyan előterjesztés a szeptember 24-i városi képviselő-testületi ülésre, amelynek következményeként a békési megyeszékhely önkormányzata lemond vagy megválik az Alföldvíz Zrt.-ben meglévő tulajdonjogáról. Szarvas Péter azt válaszolta, ilyen javaslat nem lesz. Ugyanakkor érdekes egybeesés, hogy a képviselő-testületi ülés utáni napon, szeptember 25-én lesz a víziközmű cég rendkívüli közgyűlése.

Forrás: Magyar Narancs

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!