A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói önkormányzata nem megy el a keddi egyeztetésre. Az Infostart cikke.

A Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteken kezdeményezett egyeztetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről. A keddi megbeszélésére az egyetem vezetése és az egyetem fenntartójának vezetője is elfogadta a meghívást, a hallgatói önkormányzat viszont a hallgatói fórumon úgy öntött, nem vesz részt rajta.

Fenntartjuk azt az álláspontot, hogy Vidnyánszky Attila és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így tehát nem szeretnénk velük tárgyalni - hiszen nincs miről

– közölték.

A Csernai Mihály elnök által jegyzett válaszban azt írják, pontjaikat továbbra is fenntartják, azokra nem egy tárgyalás részeként, hanem az alapjaként tekintenek.

A diákok akkor hajlandóak újratárgyalni részvételüket a tárgyaláson, ha azon Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium tagjai nincsenek jelen, mivel a HÖOK-kal és a Magyar Rektori Konferenciával szívesen megosztanák aggályaikat és kérdéseiket az SZFE-vel és annak autonómiájával kapcsolatban.

Az egyetem modellváltása miatt tiltakozó diákok múlt hétfőn éjjel foglalták el az intézmény Vas utcai épületét. Az SZFE fenntartója szeptember 1-től a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Az intézmény átalakítása elleni tiltakozásul a hallgatók hétfőn éjjel elfoglalták az egyetemet, az intézmény vezetése pedig szeptember elsejei hatállyal lemondott, szeptember végéig azonban ellátják feladataikat.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!