A miniszter szerint Vidnyánszky Attilával szemben lejárató akciók indultak, a színművészetin pedig a kuratóriumnak kell rendet tennie – írja a Népszava.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt a Bayer Show vendége, ahol beszélt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli ügyekről is.

A hétfői SZFE-s tanévkezdéssel kapcsolatban azt mondta Gulyás, reméli, hogy el fog indulni a tanítás. Szerinte az a sajátos helyzet állt elő, hogy a hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy az egyetemen megszűnt az állami felügyelet. Azt is hozzátette, ez azért történt, mert a kormány úgy látta, hogy az oktatás hatékonyabb lehet, hogyha az egyetemek szabadon gazdálkodhatnak, és ha teljes szabadságot adnak nekik, az új konstrukció lényege pedig az, hogy mindezek alapját a kuratóriumok fogják biztosítani.

Gulyás azt mondta

ezért hoztunk létre olyan egyetemi kuratóriumokat, melyeket a legtöbb helyen üdvözöltek, akik tudnak dönteni a rektorról, az egyetem vezetőiről, a költségvetésről.

A miniszter szerint évek óta senki sem vitatta az átalakítás szükségességét az SZFE-n, még a balliberális oldalon sem, és azt sem, hogy ez közös érdek.

A tiltakozásokkal kapcsolatban hozzátette: a kuratórium tagjaival szemben természetesen ilyenkor lehet személyes lejárató akciókat indítani, a balliberális oldalnak ez mindig is a sajátja volt, kiemelt tehetséget mutattak ezen a területen.

Úgy gondolja, nehéz Vidnyánszky Attilának a szakmai becsületét, vagy tehetségét kérdésessé tenni, és a kuratórium többi tagja is vitathatatlanul tehetséges, kiváló személy szerinte.

Gulyás azt is elmondta, az állam az oktatást lehetetlenné tévő tüntetésbe sem kíván beavatkozni.

Az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek, és szerencséjük van, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, mert így senki nem fogja kilőni a szemüket. S akik tanulni akarnak, azoknak a kuratórium a tanulás lehetőségét előbb vagy utóbb valahol biztosítani fogja.

A blokádról Gulyás azt mondta, ők senkinek az alkotmányos jogát nem fogják korlátozni, akkor sem, ha nem értenek egyet a tüntetés céljaival.

Szerinte három dolog kell az oktatáshoz, egy hely, oktatók és hallgatók. "Nyilván lesznek olyan hallgatók, akik egyértelműen azért jelentkeztek, hogy tanuljanak", akik részt kívánnak venni az oktatásban.

Gulyás Gergely hozátette:

A kuratórium meg fogja oldani, helyet biztosítani kell, tanárokat és vezetőket is választani kell. Ennek a rendezése a kuratórium feladata.

Vasárnap több ezer ember vett részt a Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetem bedarálása ellen szervezett élőláncos demonstráción, a résztvevők az egyetem épületétől a Parlamentig álltak, és így adták kézről-kézre az intézményi autonómiát követelő chartaszöveget.

Az SZFE szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozik hetek óta.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!