Pénteken a munkaidő végéig folytatódik az önkormányzati dolgozók háromnapos sztrájkja, amihez több mint ötezer köztisztviselő csatlakozott országszerte.

 File Beáta, a megmozdulást szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete önkormányzati tagozatának vezetője a Népszavának elmondta, az alapszervezetek kérték, hogy ne egynapos, hanem hosszabb sztrájkot tartsanak, aminek követelései jobban eljutnak a közvéleményhez. Oroszlányban például, ahol jegyzőként dolgozik, szerdán és pénteken csak a halaszthatatlan lakossági ügyeket intézik, csütörtökön pedig apparátusi értekezleten már a jövő évi költségvetési lehetőségekről kezdtek gondolkodni.

 Legfőbb követelésük a 13 éve változatlan 38 650 forintos illetményalap 60 ezer forintra emelése és a bértábla átalakítása, mert ma a nyugdíj előtt álló tisztviselők bére hosszú évekre befagy, ha elérték a legmagasabb kategóriát.

File Beáta szerint erről és sok más önkormányzati reformlépésről rég készen vannak a javaslatok a Belügyminisztériumban, csak a politikai döntés hiányzik, hogy a parlament elé vigyék őket. A köztisztviselők azért harcolnak, hogy ez megtörténjen. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!