A Fővárosi Törvényszék 1 év és 4 hónap börtönbüntetésre ítélt egy férfit szerdán, aki a 2018. decemberi rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken két tojást dobott a rendőrök felé. Az ítélet végrehajtását a bíróság két és fél évre felfüggesztette. Az ítéletről és a tárgyalásról a Pesti Srácok számolt be.

A bíróság szerint a 2018. decemberi tüntetések során

N. András bizonyítottan két tojást dobott a rendőrök felé, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy el is találta volna őket.

A tárgyalásra a bíróság a helyszínen szolgálatot teljesítő civil ruhás nyomozót idézett be tanúnak, aki azt állította, látta a vádlottat a tömegben, ahogy egy tízdarabos papír tojástartót rejtett a ruházata alá. A férfit a rendőrök követték, azonban nem tudtak a közelében maradni. A tojástartót a földön találták meg, a vádlottal szemben később intézkedtek. A rendőr szerint aznap este többen dobálóztak tojásokkal, és bár azt nem látta, hogy el is találtak volna valakit, szerinte egyértelmű, hogy a cél a rendőrsorfal volt.

 

N. András, aki a Pesti Srácok szerint büntetlen előéletű és több kiskorút nevel, elismerte, hogy tényleg dobált tojásokat, azonban nem az volt a célja, hogy a rendőröket eltalálja: a véleményét szerette volna kinyilvánítani azzal, hogy a Parlament falát megdobálja. Az ügyész azonban ezt nem találta elfogadható indoknak, mivel

mikor a sorfal irányába dobta a két tojást, számolnia kellett volna azzal, hogy eltalálja a rendőröket, az egyik tanú szerint guggoló testhelyzetből dobott a vádlott, még ha nem is akarta a rendőröket eltalálni, belenyugodott abba, hogy eltalálja a rendőröket.

Az utolsó szó jogán a vádlott elmondta, „a rendőrök és az én célom nem keresztezte egymást. A rendőrök az Országházban zajló plenáris ülést akarták megvédeni, én nem akartam oda bejutni. Kitartok amellett, hogy a parlamentet találtam el, ha balhézni akartam volna, akkor maradtam volna tovább is, ám elmentem, a rendőrök is a Bank utcánál találtak meg, ott egyből beismertem a dobálást.”

A férfit végül bűnösnek mondta a bíróság, és hivatalos személy elleni erőszak miatt egy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte két és fél évre felfüggesztve, annak ellenére, hogy nem sikerült bizonyítani, hogy valóban eltalálta volna a rendőröket. Az ítélet nem jogerős, N. András és védője fellebbezést nyújtott be a döntéssel szemben.

A hatályos törvények értelmében a hivatalos személy elleni erőszak egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, a rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken történtek miatt indított büntetőeljárásokban többnyire ez volt a vád. Többek közt például Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Szarvas Koppány Bendegúz, a párt nyolcadik kerületi képviselője ellen is emiatt folytat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!