Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke válaszolt a Blikk kérdéseire.

 Miért léptek háromnapos sztrájkba az önkormányzati dolgozók?

– Összesen hat követelést fogalmaztunk meg, amelyek között szerepel az illetményemelés is, mert több évtizedes szolgálat után is gyalázatosan keveset keresnek az önkormányzati alkalmazottak, a 211 ezres garantált bérminimumot is csak kiegészítéssel éri el az illetményük. Emellett kérjük, hogy a nyugdíjas is dolgozhasson a közszférában a nyugdíja megtartása mellett, ami enyhítené a munkaerőhiányt, valamint azt is, hogy a kormány a megszorítások helyett támogassa az önkormányzatokat.

Hány alkalmazott sztrájkol, s mit érzékelhetnek mindebből az ügyfelek?

– Egész pontosan 5585 kolléga kapcsolódott be a sztrájkba, vagyis az önkormányzati dolgozók 17,5 százaléka vesz részt az akcióban, amivel elégedett vagyok. Csináltunk korábban egy tájékoztató kampányt, hogy a halaszthatatlan ügyek kivételével ne ebben a három napban menjünk ügyeket intézni, szerintem ez az emberek többségéhez eljutott.

Hogy reagált a kormány?

– Mi szeretnénk tárgyalni, ők nem. Tegnap kaptam egy levelet Pintér Sándor belügyminisztertől, aki azt kérte, hogy a járvány alatt ne akarjunk feszültséget gerjeszteni és nem tartják szükségesnek a tárgyalást. Szerintünk ők gerjesztik a feszültséget, ám kötelesek tárgyalni.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!