Kiállt az egyetemet elfoglaló hallgatók mellett a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Színházi Dramaturgok Céhe és az ELTE Filmtudomány Tanszéke is - írja a Fidelio.

Hétfő este óta tartják magukat az SZFE elbarikádozott Vas utcai épületében az egyetem diákjai, akik az alapítványi kuratórium lemondását és az egyetemi autonómia visszaállítását követelik. Szerdai sajtótájékoztatójukról ebben a cikkben számoltunk be.

Több szervezet is támogatásáról biztosította a diákokat, akikhez folyamatosan érkeznek a különféle adományok.

Szolidaritását fejezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és oktatóival az ELTE Filmtudomány Tanszéke.

Mi az egyetemi autonómiában és az oktatás szabadságában hiszünk, és úgy látjuk, hogy az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezése során ezek az alapvetések súlyosan sérülnek. Az alapítványi fenntartás jelenthet egy új működési modellt, de ez az átalakítás nem járhat az egyetemi autonómia megszüntetésével, mert az az egyetem fogalmának kiüresítését jelentené

– írják. Ugyancsak a hallgatók mellé állt a Magyar Filmművészek Szövetségének Elnöksége „abban a küzdelemben, amit a kultúra, a művészetek és az oktatás szabadságáért folytatnak.” A nyilatkozatot Tarr Béla, Hermann Krisztina, Báron György, Kende János és Szomjas György írta alá.

Támogatásáról biztosította „az egyetemi autonómiáért, a szabad oktatásért és művészetért kiálló” hallgatókat a Színházi Dramaturgok Céhe, az AICA Magyar Szekciójának elnöksége, a MOME Hallgatói Önkormányzata, a Katona József Színház és az Örkény Színház is.

A Színházi Kritikusok Céhe egy megafont ajándékozott a hallgatóknak, hogy felerősítsék a hangjukat.

Szerdán a Magyar Képzőművészeti Egyetem bejáratát is szalagokkal kerítették el az SZFE hallgatói melletti kiállásként.

Parti Nagy Lajos a 444-nek küldte el azt a petíciót, amihez kedden estig 160 irodalmár, zenész és képzőművész csatlakozott. Mint írják, a leghatározottabban tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem

aljas és sunyi legázolása ellen, szolidárisak vagyunk a lemondott szenátussal, az egyetem tanáraival és hallgatóival.

A petíció aláírói között van Bán Zsófia, Bazsányi Sándor, Boldizsár Ildikó, Dés László, Dragomán György, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, György Péter, Háy János, Kemény István, Nádas Péter, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Totth Benedek, Turbuly Lilla, Vámos Miklós, Várady Szabolcs, Vojnich Erzsébet és Závada Pál is.

Forrás: Fidelio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!