Írók, színházak és közéleti ismert személyiségek álltak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának új alapítványi modellel való elvétele ellen, illetve az Egyetem épületét a hétfő esti tüntetés után elfoglaló diákjai mellett.  A Mérce összeállítása.

 

Az Oktatói Hálózat és az az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, a Stádium 28 is közleményben állt ki az SZFE autonómiájának védelmében. Ebben követelik, hogy a kormány térjen vissza az egyetemi autonómia európai normáihoz, haladéktalanul hívja vissza az SZFE élére ültetett kuratóriumot és felügyelőbizottságot, állítsa vissza a szenátus eredeti jogkörét, emellett a tárgyalások megkezdését az SZFE legitim vezetőivel.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történtek a magyar kultúra ellen egy évtizede zajló támadások sorozatába illeszkednek, és előrevetítik, milyen sors vár a jövőben a többi állami felsőoktatási intézményre, ha hagyjuk. Köszönjük az SZFE oktatóinak és hallgatóinak példamutató, bátor kiállását. Nemcsak magukért, hanem az egész magyar felsőoktatás szabadságáért küzdenek.

-Írják.

Korábban:

Összesen több, mint 160 író adott ki közös nyilatkozatot, amiben

a leghatározottabban tiltakozunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem aljas és sunyi legázolása ellen, szolidárisak vagyunk a lemondott szenátussal, az egyetem tanáraival és hallgatóival.

A dokumentumot Parti Nagy Lajos indította útjára hozzá csatlakozott eddig, többek között, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy János, Nádas Péter, Spiró György és Závada Pál.

Az Örkény és a Katona színházban is a tegnapi esti előadások végén SZFE-s diákok jelentek meg a színpadon, ahol a közönség vastapssal fogadta az általuk előadott, átköltött népdalokat.

A Katona József Színházban a Poppea megkoronázását, az Örkényben pedig a Kertész utcai Shaxpeare-mosót játszották, ezek végeztével vonultak fel a diákok a színpadra, a jelenetekről készült videókat mindkét színház közzé tette Facebook oldalán, hozzátéve, hogy kiállnak a tiltakozók mellett.

Alföldi Róbert nyílt levélben fordult az alapítványi kuratórium egyik tagjához, Rátóti Zoltánhoz, akit barátjának nevez, mint a szakmai életének korai szakaszában meghatározó és jó kollégát. Alföldi levelében úgy fogalmaz:

Az nem egyeztetés, ha a főnökség megmondja, hogy mit lehet és mi lesz, tetszik, nem tetszik. Az a hatalom, és a hatalom megalázó erőfitogtatása. Az a kuratórium diktatúrája, annak a kuratóriumnak, aminek Te is tagja vagy, és nem olvastam sehol, soha, hogy bármilyen módon is megkerestétek volna az egyetem lemondott vezetését, hogy igyatok valahol egy kávét és beszéljetek. (Nem miniszteri irodákra gondolok.) Hogy ne diktáljatok, hanem, hogy egyenrangú félként kommunikáljatok, egymást és egymás munkáját, akár több évtizedes munkáját is tiszteletben tartva.

Levelében leírja azt is, szerinte az SzFE a szakma jövőjét jelenti, amit nem lehet így átalakítani:

A gyerekeket neveli ott a szakma, akár tanítasz személyesen, akár nem. A jövőnket, a nemzeti kultúránk jövőjét. És ez nem szólhat másról, mint a teljes és valódi konszenzusról és egymás elfogadásáról, a szakmáról. Nem a világképekről, nem ideológiákról, nem sikerről vagy sikertelenségről, hanem a jövőnkről. A fiatalokról.

Azt is leszögezi, nem kérdőjelezi meg a kuratórium tagjainak jószándékát, sőt Vidnyánszky hitét sem, de ahogy fogalmaz, lehet, hogy valóban a teljes jobbítani akarás vezérli őket, de sajnos ők nem ezt, hanem a revansvágyat és az erőt mutatják meg.

Till Atilla a Facebookon tett közzé egy videót amiben elmondja, neki szemmi köze sincs az SZFE-hez, nem is vették fel 1994-ben a rendezpi szakra, de ilyen dolgok vannak,

De most ebben a pillanatban, erre a történetre reagálva, ez tragikus. Kiragadva dolgokat: Vidnyánszky Attila most komolyan boldog? Most ez a boldogság. Van egy többség, amely szeretett volna párbeszédet, amely szeretett volna megújulni, folytatni a munkát. De ez nem számít. Ezt lesöpörjük, és csak egy nagyon pici kisebbség igényeit próbáljuk meg kielégíteni. Miért?

– mondta és tette fel a költői kérdést Till Attila.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!