Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke nyilatkozott az önkormányzati sztrájkkal kapcsolatban – írja a Blikk.

 Pénteken jelentették be, hogy a szakszervezet szeptember 2-re,3-ra és 4-re önkormányzati sztrájkot hirdet. Miért van erre szükség?

– Az elmúlt hónapokban több adónem formájában is pénzügyi elvonások sújtották az önkormányzatokat, ezzel veszélybe került az ott dolgozó emberek munkája is. Ha elbocsátások lennének, az az önkormányzati szolgáltatások minőségét is rontaná. Sztrájktárgyalást akarunk kikényszeríteni a kormánynál, erről szól a történet, jelenleg pedig rendelkezünk a helyi önkormányzati köztisztviselők többségének felhatalmazásával.

Hogyan érzékeli majd az állampolgár a munkabeszüntetést?

– Ezeken a napokon gyakorlatilag nem tudnak majd ügyeket intézni azokban a hivatalokban, ahol megindítják a sztrájkot. Az önkormányzatok sok önként vállalt és kötelező feladatot látnak el az anyakönyvi igazgatástól kezdve egészen a szociális, építéshatósági vagy éppen a közterület-felügyeleti ügyekig. Kizárólag a halaszthatatlan ügyeket fogják tudni elintézni az emberek.

Mit ért pontosan a halaszthatatlan ügyek alatt?

– Például a katasztrófahelyzettel vagy a halálesettel kapcsolatos ügyintézést. Fontos, hogy mi nem az állampolgároknak akarunk ezzel kellemetlenséget okozni, csak nyomást szeretnénk gyakorolni a kormányra éppen azért, mert veszélyben van az emberek ügyeinek intézése.

Forrás: Blikk

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!