Ellehetetlenülhet a gyógyászati segédeszközök gyártása – írja a Magyar Narancs.

Egyre nehezebb helyzetben vannak az egyedi gyógyászati segédeszközök gyártói. Évek óta húzódik a gazdasági helyzetük rendezése, a szakemberek jó része nyugdíjközeli életkorú, és nincs tartaléka, hogy a vírus miatti leállás okozta kimaradást átvészelje. Erre a helyzetre akarja felhívni a figyelmet az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, mely sztrájkot hirdetett augusztus második hetére.

A már zajló sztrájkról szóló közleményt az MTI nem volt hajlandó beszámolni, mert álláspontjuk szerint sztrájkba invitálásnak minősülhet, mely a szabályzatuk 14.8-as pontjába ütközik ("A közlemény nem mozgósíthat konkrét politikai akcióra, tüntetésen, vagy bármely rendezvényen történő részvételre...")

A szövetség az alábbi közleményt akarta megjelentetni az állami hírügynökségen keresztül:

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége sztrájkba hívta a magyar ortopéd cipő gyártással foglalkozó vállalkozásokat 2020.08.17-23 között. A munkalassító sztrájk célja, hogy felhívja a figyelmet a szakma létét és az ellátás biztonságát fenyegető mértékű alulfinanszírozottságra. A gyártók nem látják biztosítottnak a szabályos működéshez szükséges forrásokat, hiszen 10 évvel ezelőtt megállapított "hatósági árakon" kénytelenek dolgozni, mely már nem fedezi 2020-ban a termékek árait. A szövetség direkt erre a rövid hétre időzítette az első, figyelemfelhívó tiltakozást, mert így éri a legkevesebb hátrány a betegeinket, ugyanakkor amennyiben nem tapasztal a szakma ÉRDEMI előrelépést a finanszírozásban, ez esetben az ősz folyamán várhatóan több hétig tartó, vagy szükség esetén teljes munkabeszüntetéssel járó általános sztrájkot hirdetünk, hiszen nem tudják a kis gyártók saját forrásaikból tovább finanszírozni az állami ellátást.

A Magyar Narancs májusban számolt be arról, milyen nehéz helyzetben vannak az egyedi gyógyászati segédeszközök gyártói.

Forrás: Magyar Narancs

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!