A postás szakszervezetek még az év elején kezdtek bértárgyalásba a Magyar Postával, ezt azonban félbeszakította a koronavírus-járvány, így a dolgozói érdekképviseletek csak most ülhettek újra tárgyalóasztalhoz a munkáltatóval. A Mérce írása.

Bár áprilisban átlagosan 45 ezer forintnyi juttatásban részesültek a postai dolgozók a járványhelyzetre reagálva, ezt valójában csak az év végi 185 ezer forintos jutalmukból csípték le előre. A juttatás ráadásul egyszeri volt, így a béremelések kérdése továbbra is fennállt (az év elejéig visszamenőlegesen is).

A bértárgyalás a veszélyhelyzet elmúltával júliusban folytatódott, melynek legutóbbi, tegnapi fordulója azonban nem hozott kielégítő eredményt a szakszervezeteknek. A munkáltató ugyanis ismét csupán egy egyszeri, szenioritás alapú kifizetésre tett ajánlatot, amit augusztusban kapnának meg azok a dolgozók, akik már legalább 5 éve dolgoznak a vállalatnál, vagyis nem járna mindenkinek. Az összeg a Postánál eltöltött időtől függően növekszik.

A 15 százalékos béremelést követelő szakszervezetek nem fogadták el az ajánlatot, sőt, az Index információi szerint szombaton 11 órára tüntetést is szerveznek Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé.

A tüntetéshez a szakszervezetek a területfoglalási engedélyt már meg is kapták ezer emberre, de a szervezők szerint ennél akár még többen is lehetnek, a dolgozók jelentős része ugyanis fel van háborodva a Magyar Posta ajánlatán, sok postást várnak vidékről is.

A lap úgy tudja, sokan sztrájkot sürgetnek, ha nem közelednek az álláspontok, ugyanakkor a fokozatosság elvét szeretnék betartani.

A Magyar Posta az egyszeri juttatással kapcsolatban arról tájékoztatta Magyar Nemzetet, hogy a vállalat jelenleg nincs könnyű helyzetben, hiszen az egyetemes postai szolgáltatás biztosítása humánerőforrás igényes, vagyis a munkaerőköltség változása jelentősen befolyásolja a működés összköltségét. Emiatt jelenleg a posta felelős gazdálkodás mellett nem tud általános bérfejlesztést végrehajtani. Az ebből adódó lehetőségeit mérlegelve, de szem előtt tartva azt is, hogy a postai munkatársak bére elmarad az országos átlagtól, ajánlja a vállalat az általános bérfejlesztés helyett ismét az egyszeri kifizetést.

A járvány miatt a posta bevételei jelentősen csökkentek, a védekezés soron kívüli költségei pedig több milliárd forintra rúgtak. A veszélyhelyzet ideje alatt kiemelten fontos volt a munkahelyek megőrzése, így a postánál a nehézségek ellenére sem volt létszámleépítés- írja a lap.

Emellett a Posta szerint további pénzügyi és üzemeltetési kockázatot jelent az is, hogy a járványnak még nincs vége, bizonytalan, hogy az év hátralévő részében kihirdetnek-e újabb veszélyhelyzetet, és ha igen, mikor, milyen időtartamra, és milyen, a mindennapi életet érintő korlátozásokkal.

A postásoknak a rendkívüli helyzetben, a vírusjárvány miatt veszélyesebb környezetben továbbra is ugyanúgy kellett dolgozniuk, mint máskor. Feladatuk kiemelt, hiszen a különböző csomagok, küldemények mellett például a nyugdíjakat is nekik kell kivinniük, ez hónapról-hónapra 1,1 millió ember megélhetését érinti, akiknek átutalással nem lehet a nyugellátást elküldeni.

A Postás Szakszervezet, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és Kézbesítők Szakszervezete márciusban levélben fordult Simon Csillához, a Magyar Posta főigazgatójához, arra kérve, sürgesse meg a béremeléssel kapcsolatos döntést.

A szakszervezetek felhívták a figyelmet: köztudott, hogy a postások bére le van maradva az átlagtól. Még mindig nagyon sokan vannak garantált bérminimumon, vagy kevéssel fölötte, így a bérmegállapodás már januártól szükségszerű lett volna.

A postások többsége sajnos nem tud tartalékot képezni, a jelen helyzet és körülmény még inkább szükségessé teszi azt, hogy mielőbb kapjanak a munkavállalóink bérfejlesztést januártól, visszamenőleges hatállyal – írták.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!