A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) bejelentette: 2020. július 13-án 10 órakor demonstrációt szervez az A.R.J. Ruhagyár Zrt. munkavállalói, szakszervezeti tagjai érdekében Vásárosnaményben.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk: a korábban Vörös Október Férfiruhagyár néven működő, majd Elite-re, később A.R.J. Ruhagyár Zrt.-re átkeresztelt varroda 530 embert foglalkoztat gyárában, aohl még március 22-én állt le a termelés a koronavírus miatt. Az azóta eltelt hónapokban egy ideig 270 dolgozó elvileg az eredeti bére 70 százalékáért, de valójában még annál is kevesebb pénzért varrhatott maszkot és védőruhát, de április vége óta semmilyen megrendelés nincs. Mindeközben

a dolgozók fizetés nélküli szabadságon vannak, és csak „közös megegyezéssel” tudnak a cégtől távozni – ami azt jelenti, hogy az elbocsátás esetén járó végkielégítéstől is elesnek.

A varrodáról korábban a Népszava készített riportot, a lap szerint június elején a vezetőség azzal zsarolta a dolgozókat, hogy ha lemondanak az elmaradt bérükről, akkor június 15-én újraindult volna a gyár. A reménytelen helyzetbe került dolgozók július 10-ig adtak határidőt, hogy megkapják bérüket. Mivel ez nem történt meg, korábbi ígéretükhöz híven a gyárban jelen lévő BDSZ demonstrációt hirdetett.

A szakszervezet közleményében úgy fogalmaz:

Megengedhetetlen, hogy Magyarországon a munkavállalók bérét ne fizessék ki! Ezt a munkáltatói magatartást szakszervezetünk elfogadhatatlannak tartja!

A BDSZ mér korábban is jelezte, hogy jogi segítséget nyújtanak a varroda dolgozóinak, és perre mennek az elmaradt bérekért.

Az IndustriALL Globál (Ipari Szakszervezeti Világszövetség) és az IndustriAll Europe (Európai Ipari Szakszervezeti Szövetség) főtitkárai levélben szólították fel a vállalat tulajdonosát, valamint a cég képviselőit az elmaradt munkabérek és juttatások kifizetésére, a szakszervezetekkel történő tárgyalásra – ami a mai napig nem történt meg.

Tegnap a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata is jelezte, hogy szolidaritási nyilatkozatot juttatott el a vásárosnaményi A.R.J. Ruhagyár Zrt. szakszervezeti bizottsági titkárának. Ebben többek közt úgy fogalmaztak:

Megdöbbentünk a hír hallatán, miszerint 2020-ban Európában, Magyarországon, ilyen, ami veletek megtörtént, valóság lehet. Ami még inkább elkeserítő és egyben intő jel lehet mindegyikünk számára, hogy mennyire nincs kiépített védőrendszer a kóbortőke törvénytelenségei ellen. Az állami ellenőrzési mechanizmusok bénultsága vagy egyáltalán nem reagálása, a munkavállalók számára, a teljes kiszolgáltatottságot eredményezi. Botrányos, hogy az illetékesek tétlenül nézik, ahogy több száz munkavállaló a teljes ellehetetlenülés állapotába kerül. Mindezt a munka törvénykönyve és az állam hatálya alatt.

FRISSÍTÉS:

A mintegy 20 ezer tagot képviselő Vasutasok Szakszervezete (VSZ) is szolidaritását fejezte ki. Mint közleményükben írták: elfogadhatatlannak tartják, hogy a gyárban dolgozók és családok százai hónapok óta létbizonytalanságban élnek, nem tudják, mikor, mennyi fizetést kapnak, s kapnak-e egyáltalán.

A szakszervezetek ezt nem tűrhetik szó nélkül. A Vasutasok Szakszervezete nemcsak szolidáris az ott dolgozókkal, hanem szükség esetén segítséget is nyújt a rászorulóknak.

A VSZ jelezte: a július 13-i demonstráción személyes jelenlétükkel is kifejezik majd támogatásukat.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!