Hiába egyeztettek Palkovics Lászlóval, egyetlen kérésük sem került a törvénytervezetbe – írja a HVG.

 A múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megbízott rektorával, rektor-helyettesével, valamint a hallgatói önkormányzatának (HÖK) képviselőivel. A megbeszélés után közleményt adott ki, amelyben arról írt – utalva az előző hétvégén tartott tüntetésre –, megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve.

Az SZFE HÖK képviselői úgy érzik, hogy az egyeztetésnek nem volt foganatja, a feltételeik nem kerültek bele a tervezetbe, így az továbbra sem biztosítja az egyetem autonómiáját. Ezért most újabb demonstrációra készülnek július 3-án, pénteken Első figyelmeztetés címmel. Az eseményt ezzel a megjegyzéssel hirdették meg:

"Azt hittük, énekelni fognak” – ezzel búcsúzott múlt szerdán Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól, a látszategyeztetés után. Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan: megmozdulást szervezünk a Kossuth Lajos térre. Most rajtunk van a sor, de ki lesz a következő, akit ellehetetlenítenek?

A tüntetés napján szavaz az országgyűlés több más egyetem mellett az SZFE modellváltását is célzó törvényről

Az SZFE alapítványi fenntartásúvá alakításával kapcsolatos elvárásait öt pontban foglalták össze:

  • Nevezzék ki végre az egyetemi szenátus által már megválasztott rektort;
  • Az egyetem alapítói joga ne kerüljön át az államtól az alapítványhoz;
  • A szenátus jogkörei ne sérüljenek;
  • Az alapítvány öttagú kuratóriumába három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöljön;
  • Az állam ne vonuljon ki az egyetem finanszírozásából.

A másfél héttel ezelőtti tüntetésen, amelyet az egyetemükért és a szabad kultúráért tartottak, a hallgatók többek között az egyetem átalakításáról szóló parlamenti szavazás elhalasztását szerették volna elérni, ami végül be is következett: a múlt héten számos más, vitatott ügyben sem hozott döntést az  országgyűlés, ugyanis váratlanul szünetet tartott.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!