Az ITM vezetője tárgyalt a színművészetisekkel az egyetem alapítványi kézbe adásáról. Palkovics szerint nőne az önállóságuk és világszínvonalú képzést lengetett be, ám a hallgatók demonstráltak – írja a HVG.

 Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán tárgyalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megbízott rektorával, rektor-helyettesével, a hallgatói önkormányzatának képviselőivel.

A találkozóra azért került sor, mert egy törvénytervezet szerint az SZFE szeptembertől alapítványi fenntartásban működne tovább, ami kiváltotta az egyetem "ellenállását". Vasárnap a színművészetis hallgatók tüntettek a tervezet ellen, a parlamentnek, pedig azt üzenték, hogy a törvényjavaslatot ne fogadják el, mert az nem biztosítja az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiáját.

Palkovics a tárgyalás után kiadott egy közleményt, amiben azt írta, hogy az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket.

A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban.

Palkovics László a közlemény szerint azt hangsúlyozta, hogy az átalakítás nyomán nő az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága. A miniszter a találkozó idején alatt tartott demonstrációt annyival elintézte, hogy

megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve.

Az egyeztetés alatt demonstráló hallgatók a többi között "ne szavazzák meg!, "#free szfe", valamint "Vidnyánszky hazudik" feliratokat rajzoltak azt aszfaltra. A minisztérium bejáratához egyebek mellett "szabadság felsőfokon, egyetértünk?" és "Kiállunk az egyetem szabadságáért" feliratú táblákat helyeztek el, és a többi között azt skandálták: "szabad ország, szabad egyetem" és "garantáld, Palkovics!".

A hallgatók egy ötpontos javaslattal mentek a tárgyalásra, ami tartalmazta azt, hogy

  • a megválasztott rektort, Upor László kinevezik végre rektorrá;
  • alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz;
  • a szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek;
  • az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl.
  • az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából.

A pontokat részletesen itt lehet elolvasni, a javaslatot a miniszter nem írta alá.

Palkovics a hallgatók követeléséről azt mondta, meglepődött azon, hogy "tehetséges, okos fiatalok múltba forduló javaslatsorozatot" tettek. "Majdnem biztos abban", hogy azokat nem a hallgatók írták.

A miniszter szerint az SZFE hallgatóinak intézményük jövőjét érintő követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna.

Azt is elmondta, eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, de az egyetem jövőbeli működésével, finanszírozásával kapcsolatos kérdések helyett "politikai rendezvénybe fordult" az egyeztetés - mondta a miniszter.

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a megbeszélés után újságíróknak arról beszélt: hallgatótársaikkal közösen kidolgozott ötpontos javaslatuk célja, hogy a kormány "törvényi keretek között garantálja az egyetem autonómiáját".

Papageno.hu szerint azt is elmondta Csernai, hogy reménykeltő a gesztus, hogy Palkovics László nyitottnak mutatkozott az elindult párbeszédre, csakúgy, mint a szakmai szervezetek képviselői. A hallgatók kinyilvánították, elhatárolódnak a kultúrharcoktól., és bizakodnak abban, hogy a párbeszéd valós lesz.

Podlovics Laura, a SZFE HÖK tanulmányi és kommunikációs elnöke az ATV-nek azt mondta,

a kérdések nagy részére továbbra sem érkezett válasz, illetve olyan válasz, ami nem az eddig ismert konkrétumokat tartalmazta, ezért egy egyre indulatosabb beszélgetés alakult ki.

 Podlovics szerint még így is volt értelme a találkozónak, mert legalább kialakult egy beszélgetés, egy párbeszéd.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!