Az önkéntes túlmunka tömeges felmondásával gyakorolna nyomást a kormányra a Magyar Orvosi Kamara, hogy jelentős béremelést érjenek el. A januári tárgyalások a járvány miatt megszakadtak, az Emmi korábban azt ígérte, a veszélyhelyzet elmúltával visszatérnek majd a kérdésre, csakhogy a kamara a jövő évi költségvetésben nem látja az emelés fedezetét – olvasható a HVG-ben.

A veszélyhelyzet elmúltával ismét elővette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az önkéntes túlmunka felmondásának tervét. A MOK januárban állt elő azzal, hogy tavasszal felmondják az érintett szerződéseket, ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal egy jelentős béremelésről. Akkor Álmos Péter alelnök azt mondta,

ki fogják választani a legérzékenyebb időpontot.

Mindez az ügyeletben dolgozó orvosok szerződését érinti, így az előre elkészített beosztások miatt a tényleges hatás a felmondást követő harmadik hónap végén lesz érzékelhető. Azt nem árulták el, hogy januárig hány orvos csatlakozott a hónapok óta készülő akcióhoz.

A tervet a járvány miatt jegelték, most viszont a MOK egy felhívást tett közzé Facebook-oldalán az akció újraindításáról. A felmondásokat a kamara területi irodájába várják.

Ez az a pillanat, az a lehetőség, amivel élni kell. Ha elszalasztjuk, az egészségügy és benne a mi életünk távol sodródik a kiszámítható, tisztességes viszonyoktól.

Azt ígérik, a felmondásokat letétbe helyezők nevei nem lesznek nyilvánosak, az élesítés feltétele, hogy országosan kiterjedt nyomásgyakorláshoz szükséges számú orvos csatlakozzon, ami megkerülhetetlenné teszi a változást. (Azt nem írták, hogy ez hány orvost jelent.)

A kamara szerint, aki úgy dönt, hogy felmondja az önként vállalt többletmunkát, jogi védelmet élvez, a törvény szigorúan tilt bármilyen munkáltatói nyomásgyakorlást vagy kényszerítést, amely etikai vizsgálatot von maga után.

A MOK május végén fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az orvosok béremelése miatt. Akkor az RTL-nek Álmos Péter arról beszélt, egy kezdő sürgősségi orvos havi 170 ezer forintot visz haza, így nem több az órabére, mint egy gyorsétteremben dolgozónak, és a szakorvos is kevesebbet keres, mint egy szakmunkás.

Arról is beszélt, a jövő évi költségvetés tervezetében nincs nyoma a béremelésnek, amiről a járvány előtt már tárgyaltak a kormánnyal. A MOK attól tart, ha a kormány nem emeli a béreket, még több orvos hagyhatja el az országot vagy a pályát. Az Orbán Viktor által megígért 500 ezer forintos plusz juttatás jól jön, de nem elég, az orvosok rendszerességet és kiszámítható életet szeretnének – mondta Álmos. A szervezet levélben kért béremelést a miniszterelnöktől.

Azt szeretnék, hogy egy kezdő orvos bére nettó háromezer, egy szakorvosé 4500 forint legyen óránként, egy 40 éve dolgozó szakorvos pedig 7500 forintot kapjon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával januárban elkezdődtek, majd a járvány miatt megszakadtak a tárgyalások. Az RTL megkeresésére akkor az Emmi azt írta, 2010 óta 2,5-szeresére emelkedett az orvosok bére, a kormány célja a további béremelés, erről a tárgyalások a járvány után folytatódnak.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!