A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete rendhagyó beszélgetést szervezett a május elsejéről, a közszféra és a szociális ágazat dolgozóinak magyarországi helyzetéről, melynek vendége Szél Bernadett független országgyűlési képviselő volt. A Mérce összefoglalója.

Boros Péterné Szél kérdésére elmondta, hogy szerinte az idei majális jelszava az „Egészséges munkát és kenyeret!” lehetne. A közszolgálati szféra bár újra visszanyerte a presztizsét, a társadalmi megbecsülés majd akkor jön el, ha azt a szektorban dolgozók kiharcolják maguknak.

Az elődeink is minden egyes fontos dolgot kiharcoltak maguknak, semmit soha nem adott meg magától a hatalom (…) a hatalommal szemben a küzdelem az, ami eredmény hoz

-mondta Borosné.

De a koronavírus-járvány kapcsán azonban a közszolgálatban nem csak a társadalmi megbecsülés mutatkozik meg, hanem az óriási problémák is, hiszen sok helyen most nem tudják biztosítani az egészséges munkakörnyezetet. Fizikai kontaktussal munkát végezni ugyanis kockázatossá vált és amennyiben ez nincsen „beárazva” (tehát nem kapnak pótlékot, ami pont erre lenne való), addig az állam dolga ezt megváltani. A közszolgálatban dolgozók bértáblája ugyanis évek óta változatlan maradt, hatalmas bérelmaradások tapasztalhatóak a szférában, a legtöbben minimálbért keresnek.

Mi ezt úgy gondoljuk, hogy az államnak dupla fizetést kellene erre az időszakra adni ezeknek a munkavállalóknak

-hangsúlyozta.

A szociális ágazatban dolgozó kollégák ráadásul fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, hiszen sokan terepen, védőfelszerelés nélkül dolgoznak – ugyanakkor a közszolgálatban nekik a legalacsonyabb a keresetük.

A teljes beszélgetés a Mércén tekinthető meg.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!