Blokkolnák a kulturális közalkalmazottak munkavállalóvá minősítéséről szóló törvényjavaslat parlamenti tárgyalását az érdekvédelmi szervezetek – olvasható a Népszavában.

Az Országgyűlés elnökéhez fordul az öt nagy hazai szakszervezeti konföderáció, arra kérve Kövér Lászlót, hogy a koronavírus-járvány végének hivatalos kimondásáig a parlament ne tárgyalja a kulturális terület közalkalmazottait munkavállalókká átminősítő törvényjavaslatot, amit múlt csütörtökön küldött meg a kormány néhány érintett szakszervezetnek rapid véleményezésre.

Mivel a válaszokat kedd reggelig már el is kellene küldeni a kulturális államtitkárságnak, az érdekvédelmi tömörülések úgy látják, ez az eljárás nem nevezhető érdemi egyeztetésnek. A húsvét hétfőn délután kiadott közös közlemény szerint ez az eljárás elfogadhatatlan és indokolatlan, különösen most, a koronavírus-járvány idején, amikor a „szakszervezeti és társadalmi cselekvőképesség korlátozottabb”.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT) , a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) elnökei egyben kezdeményezik a kormánynál a közalkalmazotti érdekegyeztetés két országos fórumának összehívását.

Ahogy azt korábban megírtuk, a nyilvánosságra került tervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását 2020. november 1-jével akarja a kormány a dolgozók számára gyengébb jogosítványokat jelentő munkaviszonnyá változtatni. A javaslat majdnem 20 ezer ember munkajogi viszonyait változtatná meg. 

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!