A köznevelésről szóló törvény előírja, hogy a miniszter rendszeresen, de legalább ötévente értékeli a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos tapasztalatokat, szükség esetén kezdeményezi annak módosítását. A Pedagógusok Szakszervezete e törvényhely ismeretében kérdezi: Történt ilyen értékelés? Ha igen, kiderült, hogy mi a baj a 2012-es alaptantervvel? Ha nem, akkor miért is kell új, s ha kell, mi alapján kezdték a gondolkodást róla? Részletek a Klubrádión.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arról számolt be, hogy állítólag történt ilyen értékelés, de nem hozták nyilvánosságra sem a tényt, sem azt, hogy mi lett az eredménye. A kormány, szokása szerint hallgat. Legfeljebb arra hivatkozik, hogy az előző kormányok sem tartották be a törvényt.

Totyik Tamás ismét hangsúlyozta, hogy rendkívül rövid a NAT bevezetésére szánt idő. Több okból is az, de ha a tankönyvekről beszélünk ez különösen szembetűnő. Újakat írni ennyi idő alatt nem lehet, illetve lehet, de azok olyanok is lesznek. A 2012-től használtakat próbálják átíratni -ha lesznek erre vállalkozók-, de azzal is baj lesz, mert a szerzők egy része már jelezte, hogy nem járul hozzá a műve átírásához, átszerkesztéséhez. Marad az, hogy majd menet köznem javítgatják az új, összetákolt könyvet, ám ilyenkor jellemzően ott maradnak a hibák. Külön szerencsétlen választás az őszi indítás azért, mert a kötelező beiskolázás bevezetése miatt a szokásosnál jóval több gyermek érkezik az első osztályokba. Köztük sok problémás gyermek, akinek még az óvodában lenne a helye. Most rajtuk fognak kísérletezni? - kérdezi Totyik Tamás.

Ez is egy ok, hogy a NAT bevezetésének elhalasztását követeljék.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete együtt készül a sztrájkra. A követeléseik nagyon hasonlóak, tulajdonképpen csak a még elégséges szolgáltatás elfogadásában van különbség, mindkét szakszervezetnél van sztrájkbizottság, folynak az intenzív tárgyalások.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ