Élőképpel demonstrált az ADOM Diákmozgalom – amely mozgalommá alakulása előtt Független Diákparlament néven a korábbi diáktüntetések szervezésében ugyancsak aktív szerepet vállalt) – pénteken délután a budapesti Hősök terén az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) bevezetése ellen. A Mérce beszámolója.

A mozgalom szerint az a baj a módosított NAT-tal, hogy

  • Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, a tanórák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.
  • Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.
  • Az olvasás megszerettetése helyett 126 szerző közel 500 művét írja elő a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.
Mintegy 80 fő részvételével zajlott a flashmob, amelynek keretében a tiltakozók élőképpel formázták meg a NO NAT feliratot.

Az ADOM azt szeretné elérni, hogy ne vezessék be a meghirdetett NAT-ot idén szeptemberben, helyette pedig széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon az alaptantervről egy  -ahogyan ők fogalmaznak – korszerű, diákközpontú, méltányos oktatási rendszerért.

A flashmobot követően a mozgalom képviselői sajtótájékoztatót is tartottak, melyen elmondták: a NAT szerintük legfeljebb szavakban újult meg, de mentalitásában a régi, és az óraszám számszerű csökkenése csak látszat, mert a tananyag mérete mindeközben nőtt.

A szervezők egyúttal azt is bejelentették: tüntetéssel készülnek március 15-én 16 órára az Opera elé, amelyhez várják civil szervezetek csatalakozását.

Az elmúlt időszakban egyre többen fejezték ki tiltakozásukat országszerte az új Nemzeti Alaptanterv kapcsán. Tucatnyi tantestület, számos szakmai szervezet, 24 ezer petíció-aláíró, és persze diákok is felszólaltak az új NAT bevezetése ellen.

Mint arról ma mi is beszámoltunk, immár nem csak az állami fenntartású, de az egyházi iskolák is kiadtak egy állásfoglalást, ráadásul nemcsak a NAT miatt, hanem annak ürügyén az oktatás mai helyzetéről.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!