A Nemzeti alaptanterv, valamint a szakképzési törvény elleni tiltakozásként a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének (PDSZ) küldöttjei a pénteki kongresszus után az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonultak a Szalay utcába – írja a HVG.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke az Emmi épületénél elmondta, sem a NAT, sem a szakképzés átszervezése nem gyerek-, illetve munkavállaló-barát. Nem megengedhető, hogy messze túlhaladott módszerekre kényszerítsük a gyermekeinket, struktúraváltásra, paradigmaváltásra van szükség, tette hozzá Szűcs.

A PDSZ elnöke szerint a NAT bevezetése és a szakképzés átszervezése olyan tempóban történik, hogy "ha a világ legjobb NAT-ja, vagy szakképzési reformja lenne, akkor sem tudnának mást mondani, mint hogy ezeknek a bevezetésére nincs elegendő idő".

Szűcs szerint egy héten most is 55-57 órát dolgozik egy pedagógus, ha ez megfejelődik azzal, hogy ki kell dolgozniuk a majdani kerettanterv alapján a helyi tanterveket, akkor kijelenthető:

teljesen reménytelen vállalkozás.

Szűcs Tamás bejelentette, hogy mivel nem tudnak sztrájkolni, más eszközökhöz fognak folyamodni. Ezekről annyit árult el, hogy a munkabeszüntetés valamelyik fajtáját jelentik. Március 2-án bemutatják azt a módot, amivel a sztrájk úgy megvalósulhat, hogy nem ütközik törvénybe, de alkalmas arra, hogy megálljon az élet az intézményekben. Szintén akkor fogják bejelenteni, hogy mely időpontokban várhatóak az akcióik.

A PDSZ a NAT megjelenése után már bejelentette, elutasítja a Nemzeti alaptanterv legújabb változatát, amely a szakszervezet szerint alkalmatlan arra, hogy a magyar oktatásügy megújulásának alapdokumentuma legyen. Mint írták:

az iskola az ismeretek közvetítője, gondolkodásra, problémamegoldásra és együttműködésre nevelés helyszíne helyett pártideológia közvetítésének szerepét kapta.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ